Mai e putin pana se incheie perioada de transfer legal a alesilor. Au avut la dispozitie 45 de zile ca sa-si gaseasca partidul in care sa evolueze pana la viitoarele alegeri locale, programate in vara anului 2016. Efectele Ordonantei 55, care a legiferat traseismul au fost cele scontate, o buna parte dintre presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene, primari, viceprimari si consilieri locali si-au ales partidul in functiile de interesele lor si (as vrea sa cred) al comunitatilor pe care le reprezinta.
Sunt judete in care migratia alesilor a atins cote alarmante, in unele locuri mai bine de jumatate dintre cei care reprezentau PNL, PPDD sau PDL au trecut la PSD, UNPR sau PLR. Si in Maramures au avut loc transferuri spectaculoase, pentru ca nu-i deloc normal ca un senator si un deputat, Liviu Titus Pasca si Cornelia Negrut, sa plece la alt partid la jumatatea mandatului. La nivelul Consiliului Judetean s-au petrecut fapte demne de consemnat daca ne gandim ca trei alesi judeteni ai PNL si alti trei ai PPDD au schimbat macazul si au coborat in haltele progresiste, social-democrate sau reformatoare.
Dar, lucrul cel mai important, mi se pare faptul ca au reusit sa constituie o noua majoritate, in acest moment gruparea PSD – UNPR – PPDD – PLR avand 20 de consilieri judeteni, plus intreaga conducere executiva. La sectorul primari si viceprimari marele castigator este PSD, care, pana in momentul scrierii acestui text, a primit in randurile sale 10 primari, 7 viceprimari si vreo 28 de consilieri locali.
Marele semn de intrebare pentru liderii ACL il ridica faptul ca primari cu mai multe mandate la activ (Farcasa, Sarasau, Rona de Jos, Boiu Mare, Salsig, Miresu Mare), care au un cuvant greu de spus in comunitatile lor, au preferat sa plece la altii. Aici se afla cheia migratiei. Primarii plecati se plang ca de la ruperea USL nimeni din conducerea ACL n-a trecut prin localitatile lor, n-au fost curiosi sa afle dificultatile cu care se confrunta cei ajunsi peste noapte in opozitie, fara sa-i intrebe daca sunt de acord sau nu.
Am scris de mai multe ori in aceste pagini despre munca depusa de Gabriel Zetea, presedintele filialei judetene al PSD, atragand atentia ca in vreme ce adversarii politici dorm, acesta cutreiera judetul de dimineata pana noaptea. Rezultatul trudei sale se vede in aceste zile. Decizia iesirii PNL de la guvernare a fost stabilita la nivel central, in spatele usilor inchise, liderii decizionali nu s-au gandit o clipa ca prin gestul lor arunca in haos un sfert din administratiile locale din tara. Si-au facut mendrele si i-au lasat pe fraieri cu ochii in ceata.
Mai ciudat mi se pare faptul ca sefii ACL aveau un motiv in plus sa fie permanent in mijlocul comunitatilor locale, pentru ca am fost in precampanie si suntem in plina campanie electorala. Daca treceti prin localitatile administrate de primari ai ACL, puteti lesne observa ca materiale de publicitate electorala a candidatului Klaus Johannis lipsesc cu desavarsire. Doar in Sighetu Marmatiei se vede ceva, dar e prea putin la nivelul unui municipiu condus de liderul interimar al PNL Maramures.
Impresia generala este ca liderii din teritoriu si-au abandonat candidatul in mijlocul campaniei. Sigur ca vor fi multi care se vor scuza spunand ca n-au putut face mai mult din cauza primarilor PSD, dar vrajeala nu tine, deoarece nici in fiefurile lor n-au facut si nu fac nimic. Johannis trebuie sa lupte singur cu un sistem, cel al PSD, foarte bine pus la punct. Daca va invinge, va fi un adevarat miracol, iar meritele ii vor reveni in totalitate.
Ordonanta de care vorbim a fost catalogata de unii ca fiind una de incurajare a traseismului. Fiecare e liber sa isi dea cu parerea. Personal, consider ca ea a incurajat stabilitatea politica a tarii. Mai bine de jumatate din primarii Romaniei au candidat si au fost alesi ca reprezentanti ai social-democratilor, liberalilor sau conservatorilor, adica ai USL. Plecand din USL, liberalii au generat automat o mare migratie politica.
O suta si ceva de parlamentari, mii de primari, viceprimari si consilieri judeteni sau locali au plecat din formatiunea pentru care au candidat si, in cateva saptamani, s-au aliat cu adversarii impotriva carora s-a constituit USL! Aceasta a fost marea inselare a electoratului, marea migrare, apogeul traseismului.
Acum, faptul ca niste alesi locali pleaca (de fapt revin acolo de unde i-au dislocat sefii lor), e gaura in cer, vorbim despre tradarea si inselarea electoratului. Altfel spus, liderii de astazi ai liberalilor ii condamna pe cei care au decis sa ramana fideli alegatorilor, facandu-i traseisti si tradatori. Numai ca alesii locali spun franc ca au o datorie fata de cei care i-au votat, asa ca raman acolo unde au fost dupa alegerile din 2012.
Oricine trebuie sa inteleaga ca in cazul alesilor locali exista o dubla raportare, una la partid si una la electorat. Adevaratii traseisti si tradatori sunt liderii PNL care au decis destramarea USL si pactizarea cu adversarii. Ordonanta mult invocata n-a facut decat sa dea posibilitatea alesilor sa-si respecte angajamentul fata de electoratul fidel.
Sursa: Grigore Ciascai