Premierul Victor Ponta s-a dus la Cotroceni pentru a se intelege cu presedintele Basescu asupra deciziei luata de Guvern si aprobata de Parlament privind reducerea CAS cu cinci procente, incepand cu 1 octombrie 2014. Ponta nu avea ce sa caute acolo, discutiile pe acest subiect trebuiau sa se poarte inainte de votul favorabil, aproape unanim, al parlamentarilor. Acum, explicatii ar fi trebuit sa dea cei care au votat legea, mai cu seama parlamentarii din comisiile de specialitate. Dar s-a dus, insotit de ministrul Finantelor Publice.
Daca a facut-o, trebuia sa se pregateasca pentru orice situatie. El s-a dus la o flecareala, la o caterinca cu presedintele asupra subiectului, totul rezumandu-se in opinia lui la promulgarea sau nu a legii respective. Dupa cinci minute de palavrageala si trancaneala contradictorie, Ponta a considerat ca se va putea ridica si va spune ceva de genul „e treaba dvs., daca nu o promulgati o retrimitem Parlamentului si dupa aceea nu o mai puteti respinge”. Lucrurile nu au stat deloc asa. Presedintele a pregatit regia, scenariul si coregrafia ca la carte. La intrebarile abile formulate de presedinte, cei doi au dat raspunsuri neclare, ambigue, fara consistenta.
Singurul raspuns, repet singurul, ar fi trebuit sa fie: „Domnule presedinte, avem in fata o lege aprobata de Parlament. Ca sef al Guvernului mi-o asum cu toate consecintele ei. Reducerea CAS face parte din programul de guvernare al USL. Cand vom pierde guvernarea, cei care vor veni dupa noi n-au decat sa schimbe legea. Am promis asta si mergem mai departe”. A cazut in capcana ca un prostovan, in primul rand pentru ca si-a desconsiderat adversarul.
E surprinzatoare atitudinea lui Ponta, atata vreme cat se declara singur cel mai inversunat adversar al presedintelui. Intr-o lupta trebuie sa iti respecti adversarul, altfel risti sa te faci de ras, chiar daca esti mai puternic decat el.
Si Ponta i-a dat prilejul lui Basescu sa ne arate ce destept e el si ce prosti sunt ceilalti, chiar daca sunt absolventi de Harvard, Yale, Oxford sau Cambridge. Adica o diploma de la prestigioasele universitati occidentale nu face nimic in comparatie cu patalamaua iluzorie pe care o primesti dupa ce treci prin scoala vietii.
Mesajul transmis tinerilor absolventi de scoli renumite, care vor sa revina acasa si sa puna umarul la iesirea Romaniei din balamucul in care au dus-o toate regimurile politice de dupa 1944, e cat se poate de clar: Ce cautati voi aici, nu puteti sa va gasiti de lucru pe la multinationale? Scoala, expertiza, pregatirea, competenta n-au ce cauta in Romania. Noi avem aici ciorbisti, ialomitieni, vacaroi, boci, hrebenciuci, rusani, chitoi, udristi, predoi, ungureni – stati-va pe funduri si lasati tara in mainile lor. Veniti voi sa atacati un sistem pe care noi l-am construit si perfectionat in 25 de ani, cu sacrificii inimaginabile, unii dintre noi ajungand in puscarii. Lasati-ne…
Dincolo de tragicomedia regizata in studiourile de film de la Cotroceni ramane ciudata reactie a unor politicieni fata de reducerea impozitarii muncii. Si nu e vorba doar de Basescu. Ne-am obisnuit ca presedintele sa faca opozitie la orice fel de proiect care ar putea insemna crestere si stabilitate economica si care nu ii apartine. Mai sunt si altii. Sa ne amintim doar de momentul 2008, atunci cand Guvernul Tariceanu a decis reducerea CAS cu doua procente incepand cu 1 ianuarie 2009. Una dintre primele masuri luate de premierul Boc, abia instalat, a fost anularea acestei masuri. A urmat (2010) taierea salariilor, impozitarea tuturor pensiilor, marirea TVA, pierderea locurilor de munca. Dar iata ca si posibilul prezidentiabil al dreptei, Klaus Iohannis, a declarat ca reducerea CAS este o masura electorala, luata la pripeala. Si cand te gandesti ca pana mai ieri liberalii amenintau Guvernul Ponta cu o motiune de cenzura daca nu reduce CAS-ul cu 5%…
Vizionand filmuletul realizat in studioul Cotroceni si livrat cu maxima promptitudine televiziunilor, se poate lesne observa una dintre marile minciuni livrate consumatorilor pe post de adevar incontestabil. Presedintele a comparat reducerea CAS de acum cu decizia de marire a salariilor din invatamant cu 50%, luata de Tariceanu in 2008. Bazandu-se probabil pe memoria scurta a romanului, Basescu a mintit cu dezinvoltura unui mardeias de cartier tiganesc. Atunci, Parlamentul a votat in unanimitate propunerea, presedintele a promulgat legea, singurul care s-a opus cu inversunare a fost… premierul Tariceanu! Si el a si decontat rezistenta: a pierdut alegerile parlamentare si sefia PNL. Pentru ca vreo 300.000 de angajati din invatamant si familiile lor au votat cu PDL, cel care a sustinut majorarea.
Atunci, presedintele care a promulgat legea a spus ca ”exista banii necesari, e doar o chestiune de vointa politica sa fie aplicata”. Culmea ironiei, PDL nu le-a dat niciun banut, dar le-a taiat 25% din ceea ce aveau. Cam asa se scrie istoria recenta a romanilor. Inclusiv cu minciuni ordinare, livrate pe piata ca adevaruri incontestabile. Doar sunt prezidentiale, nu?
Sursa: Grigore Ciascai