S-a incheiat o prima etapa din confruntarea politica interna, a doua, care aproape sigur va avea si prelungiri, urmand sa se dispute in noiembrie. Partida de duminica este doar prologul marii batalii din toamna tarzie, dovada ca imediat partidele au cam sarit peste faza de analiza, concluzii si masuri, trecand direct la cea de repozitionare pe scena politica.
Alegerile au fost castigate categoric de PSD. Orice incercare de a rastalmaci rezultatul si a pune in umbra victoria social-democratiilor are la origine imposibilitatea de a privi adevarul in fata. Lideri de partide, analisti politici, jurnalisti, simpli comentatori vor sa diminueze esecul catastrofal al dreptei, facand tot felul de calcule din care, in unele cazuri, rezulta ca stanga a pierdut alegerile. Asta dupa ce aduna procentele tuturor competitorilor si le compara apoi cu cele obtinute de PSD.
Complica lucrurile cand, de fapt, ele sunt de o simplitate iesita din comun. Din 32 de europarlamentari, PSD trimite la Bruxelles 17, adica mai mult de jumatate. Normal ca in echipa PSD l-am inclus si pe Mircea Diaconu pentru ca face parte de drept din ea. Considerandu-i pe cei doi europarlamentari UDMR neutri, dreapta ramane cu 13 reprezentanti. Orice incercare de a dovedi ca13 este mai mare decat 17 mi se pare a fi zadarnica.
Marele perdant al acestor alegeri este Partidul Miscarea Populara. Umflat la greu cu toate pompele, PMP a fost dirijat sa ajunga la un ”scor cu doua cifre”, asa cum se laudau liderii formatiunii. Situat sub procentul lui Mircea Diaconu, PMP a spus adio visului nebun de a prelua conducerea dreptei politice. Clasarea peste PDL si in apropierea PNL, era singura varianta pentru materializarea viselor tandemului Basescu – Udrea. Asta ar fi insemnat sfarsitul lui Blaga si inglobarea PDL in PMP. Pentru cei mai vocali lideri ai partidului sfarsitul politic a fost grabit substantial de aceste alegeri. O epoca de trista amintire s-a incheiat duminica seara. Din acest moment presedintele nu va mai fi o tinta nici macar pentru Ponta si adeptii lui.
O alta victima a scrutinului democratic este Crin Antonescu. Daca mai existau unele indoieli privind caracterul si anvergura politicianului liberal, toate au fost risipite intr-o singura zi. In cifre, Antonescu a adus PNL de la 20% in 2009, la 15% in 2014 . Putem vorbi de un adevarat dezastru, imposibil de acoperit cu vorbele dibace si mestesugite ale excelentului orator care este liderul liberal. Adevarata fata a caracterului si-a aratat-o in momentul in care a decis ca europarlamentarii liberali sa adere la grupul PPE. Decizia asta a fost luata inca din vara trecuta, atunci cand Antonescu s-a intors din concediu schimbat total. Va puteti imagina de ce nici n-a vrut sa auda de posibilitatea ca USL sa aiba liste comune de candidati la europarlamentare, asa cum au propus liberalii din grupul lui Tariceanu. Nu conteaza ca astazi erau noua sau zece europarlamentari liberali, nu sase, Antonescu a tinut seama numai de interesele sale.
PDL a luat doar atat cat a putut. Nici nu spera la mai mult, chiar daca Blaga se mai imbata cu vreo 20 de procente. La copitele pe care le-au primit din partea PMP, la tradarile penibile care s-au produs, democratii s-au descurcat onorabil pentru faza critica in care se afla.
Despre celelalte adunaturi ce isi spun de dreapta nu are rost sa vorbim. Toate la un loc nu fac cat Mircea Diaconu, asa ca trebuie sa le lasam acolo unde se afla.
Ce va urma? E limpede ca PDL si ce va ramane din PNL se vor uni in viitorul apropiat. Ele raman singurele partide care pot face un corp intreg din harburile risipite prin toate cotloanele. Cat de mare si puternica va fi noua constructie, vom vedea in toamna. PNL si PDL trebuie sa fuzioneze, orice tip de alianta va fi sortit esecului. Daca vor reusi sa-l tina pe Basescu departe de aceasta constructie, rivalii de ieri vor fi fratii de maine. Pana atunci liberalii trebuie sa treaca printr-un congres, unde se pot intampla multe, chiar daca va fi organizat tot de catre Antonescu si clica din jur. Ca PNL nu va ramane intreg e sigur. Macar cei care se vor imbratisa cu democratii se vor putea considera oarecum mai aproape de dreapta.
Ne intoarcem la invingatori. Au obtinut mai mult decat oricand la acest tip de alegeri, dar asta nu le-a adus linistea, dimpotriva, problemele abia acum apar. Constient de situatia in care se afla, Victor Ponta a reinnoit apelul catre liberali chiar in seara alegerilor. Ponta stie foarte bine ca a castigat batalia in fata unei drepte divizate si macinata de dispute, dar in toamna s-ar putea sa fie altfel. Timpul lucreaza in favoarea lui. Pus pe linia moarta, ca marfarul de Jibou, Basescu va dori ca dreapta sa nu se unifice decat in calapodul fixat de el. Paradoxal, ne putem astepta sa-i vedem pe cei doi dusmani de moarte luptand cot la cot pentru o cauza comuna.
Ca sa fie sigur de victorie, Ponta va trebui sa-i tina aproape pe cei din UDMR si sa rupa cat mai mult din PNL. Ambele chestiuni se pot rezolva. Pe voturile etnicilor maghiari se poate baza, dar pentru asta sigur va trebui sa faca unele compromisuri acum, sau cand va fi la Cotroceni. O parte dintre liberali vor raspunde chemarii lui Ponta de frica pierderii functiilor sau din oportunism, pentru ca in Romania de azi nimeni n-a murit din cauza principiilor sau idealurilor politice.
Sursa: Grigore Ciascai