Distinsul deputat Florin Tataru a tulburat un pic apele din matca politica, prezentand presei zilele trecute un material ce pare a fi rodul gandirii sale puse in slujba social-democratiei autohtone. Printre altele, alesul baimarean spune ca in cadrul PSD este nevoie ACUM de o reforma, inclusiv in domeniul doctrinar.
„Lipsa cultivarii valorilor politice de stanga a dus la anomalii ce au generat un haos politic. Nu poti cu schisme nascute-n Transilvania pe principiul unui pseudo-patriotism regional sa intaresti social-democratia. Poti, insa, altceva in lipsa unei solidaritati doctrinare a liderilor, pe fondul aparitiei confuziei generale sa iti impui propria confuzie paguboasa. Asta a facut si grupul politic de la Cluj, din pacate, pentru aceasta competitie electorala. Sa pierzi o competitie electorala cu armele tale ajunse in mana adversarilor politici e fara precedent si demonstreaza fragilitatea mesajului liderilor regionali”, sustine deputatul.
Tradus altfel, mesajul alesului pune vinovatia pierderii alegerilor din Transilvania in carca asa-zisului Grup de la Cluj, ignorand intentionat faptul ca Victor Ponta a fost invins si in Bucuresti, Dobrogea, Prahova sau Iasi. E facil sa dai vina pe doctrina, lasand la o parte cauzele adevarate ale insuccesului. Incerc sa fac putina ordine in gandirea utopica a personajului, apeland la cateva lucruri care, in opinia mea, au dus la acest esec usturator, greu de digerat de cei implicati.
Voi spune pentru inceput ca aceasta campanie electorala a fost conceputa gresit inca din start. Ea s-a adresat unei Romanii care nu mai exista la ora actuala. Cineva remarca recent cu ironie ca celebra reclama cu Ghita, ciobanul de la Jina, care foloseste tableta pe varful unui munte, inconjurat de mioarele sale, arata cel mai bine schimbarea reala care s-a produs in Romania ultimului deceniu. Accesul la noile tehnologii de comunicare a dus la informarea prompta a cetatenilor despre tot ce se petrece in tara si in lume. Mobilizarea exemplara a alegatorilor in turul doi a condus, pentru prima oara in Romania, la victoria Internetului asupra pungilor cu pomeni electorale si a promisiunilor de tot felul.
Strategia politica bazata pe exagerarea unor aspecte absolut normale a facut posibila transmiterea de mesaje agresive din care rezulta ca numai PSD creste salariile si pensiile, ceilalti le vor taia, asa cum au procedat si in trecut. Imaginea cu Johannis in postura de macelar cu halatul insangerat a inspaimantat pur si simplu populatia, efectul scontat fiind tocmai pe dos. S-a afisat pe toate gardurile si pe toti stalpii disponibili ca iubirea de tara este apanajul social-democratilor, ceilalti vor sa divizeze unitatea statala, sa rupa Ardealul si sa-l puna la dispozitia strainilor. S-a mers pana la discriminarea religioasa, spunandu-se la tot pasul (inclusiv in unele biserici) ca numai adevaratii romani ortodocsi il iubesc pe Cristos, asa ca tara nu poate fi data pe mainile unui strain de neam si de religie. Normal ca astfel de mesaje cu un continut apreciabil de primitivism i-a ambitionat si i-a scos din casa (si) pe cei care n-aveau de gand sa o faca.
Umilirea fara precedent, atat in tara cat (mai ales) in strainatate, i-a unit si mobilizat pe romani. Liderii PSD au ignorat faptul ca Internetul este rapid si deosebit de contagios. Au uitat ca nu demult tot Internetul a declansat Primavara araba, pornind de la un fapt absolut minor. Daca repeti greselile altora, esti condamnat sa suporti consecintele.
Pentru edificarea deputatului Tataru, sa parcurgem in fuga si alte greseli din campania candidatului Ponta: ambiguitatea intretinuta cu privire la legea amnistiei si gratierii; inocularea in randul cetatenilor a posibilitatii de-a schimba conducerile institutiilor anticoruptie in caz de victorie; reinterpretarea dreptului la vot al romanilor din diaspora; expunerea exagerata a condus la aparitia unui sentiment de suprasaturare; mesajele transmise au avut ca destinatie partea inactiva a societatii (pensionari, bugetari, asistati social), neglijand celalalt segment (tineretul, mediul privat, diaspora). Sunt greseli impardonabile pentru un candidat la presedintia Romaniei in 2014.
Sigur, PSD nu poate amana o discutie esentiala legata de esecul neasteptat in alegerile prezidentiale. Tare mi-e teama ca va fi necesara abordarea directa a subiectului, iar mica trancaneala a lui Florin Tataru nu va starni curiozitatea nimanui. Va curge multa apa pe Dambovita si Sasar pana ce doctrina unui partid va influenta decisiv castigarea alegerilor. Domnul deputat va avea la dispozitie timp suficient ca sa-si armonizeze teoria doctrinei. Daca nu cumva va trebui sa o lase mostenire, in speranta ca generatiile viitoare o vor pune in practica. In vremurile actuale nu are nicio sansa de reusita.
Sursa: Grigore Ciascai