Menirea partidelor aflate in opozitie este sa preia puterea de la cei care o detin. Acesta este scopul oricarei forte politice, altfel nu isi justifica existenta. Victoria lui Klaus Johannis i-a trezit pe noii (dar vechii) liberali din somnul cel de moarte in care s-au adancit dupa rusinoasa infrangere de la alegerile parlamentare din 2012. Chiar daca toti alesii PDL au intrat pe usa din spate a Parlamentului, dupa 16 noiembrie au inceput sa vorbeasca despre posibilitatea de a prelua guvernarea inainte de alegerile, la termen, din 2016.
Zilele trecute, copresedintele PNL, Vasile Blaga, vorbea raspicat si apasat ca opozitia nu vrea sa ajunga la guvernare decat constitutional. Foarte corect, caile constitutionale avute la indemana fiind: motiunea de cenzura, alegerile anticipate sau alegerile la termen. Ca sa treaca o motiune insa este nevoie de votul pozitiv al parlamentarilor. In acest moment sunt 568 de parlamentari, dintre care 335 formeaza actuala majoritate in jurul PSD (265 – PSD + UNPR, 50 – PC + PNM (Tariceanu), 17 – minoritati), 200 alcatuiesc opozitia (167 – PNL, 12 – PPDD, 21 – independenti), 34 de senatori si deputati sunt neutri (26 – UDMR, 7 – neafiliati). Raportul de forte se modifica continuu, dar nesemnificativ, in functie de cum lucreaza DNA.
Din acest tablou se poate deduce ca misiunea lui Blaga si compania este deosebit de dificila. Dar omul se incurajeaza spunand cum va actiona PNL: „Frecventabile sunt partidele din parlament ca sa ajungem la majoritate. Trebuie sa discuti cu UNPR, UDMR, minoritatile. Nu vor sa plece PSD-istii de la putere. Vom deschide aceste discutii la momentul respectiv. Nu vom agrea traseismul politic, nici macar parlamentar pentru a ajunge la putere”. Daca va respecta ceea ce spune in ultima fraza, atunci va putea sta linistit pana in 2016, fara sa-si faca griji legate de guvernare pentru ca actualul Guvern, sau altul remaniat, chiar si fara parlamentarii UDMR si PPDD, are o majoritate confortabila.
Asadar, liberalii nu stau degeaba, dau din coate, se inghesuie, vor sa ocupe o pozitie favorabila ca sa nu piarda startul din marea cursa pentru ocuparea unor functii in viitoarea putere. E adevarat ca au fost incurajati de viitorul presedinte, care, sub impulsul emotiilor de moment, a spus in seara victoriei ca „PNL isi propune sa obtina toata puterea”. Intre timp, cu toate ca prin zona foiesc tot felul de frustrati care vor recompense (in functii) pentru eforturile facute (sanchi!), sunt convins ca presedintele ales si-a dat seama ca PNL nu are cu cine sa preia guvernarea. Si nici nu trebuie sa recompenseze pe nimeni, nu are nicio obligatie, alegerile le-a castigat singur, iar daca tot se vorbeste de meritele PNL sau PDL sa spunem ca este unul stingher – faptul ca l-au propus pe Johannis candidat. Atat si nimic mai mult.
Presedintele ar trebui sa uite, cel putin pentru o perioada, fraza cu obtinerea puterii. Deocamdata, noul PNL este in faza in care nu si-a rezolvat problemele interne, batalia pentru functii este abia la inceput, in teritoriu sunt probleme mari, DNA a zabovit mai mult prin barlogul liberalilor, dar stie toata lumea ca la PDL va avea cel mai mult de lucru, probabil de asta l-a lasat la urma. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca niciunul dintre ele n-au schitat macar intentia sa se reformeze. Toti se uita in curtea PSD, unde macelul e abia la inceput, dau sfaturi, aplauda sau fluiera unele decapitari, dar nu vor sa priveasca in propria ograda.
Daca Johannis ar suna din goarna poftindu-i la guvernare, de prin cotloane ar iesi la interval aceleasi triste figuri, profitori de ocazie, pradatori de buget, vamuitori de comisioane: Blaga, Popoviciu, Blejnar, Oltean, Videan, Boagiu, Falca, Anastase, Scripcaru, Duta si multi altii. Cu asemenea oaste in fruntea tarii, in trei zile presedintele Johannis ar fi fluierat si huiduit de cei care l-au ales cu atata entuziasm in 16 noiembrie. Atunci ne-a spus punct si de la capat, asigurandu-ne ca va face un alt fel de politica. Pas cu pas. Dar asta se poate face doar cu alti oameni. Sunt greu de gasit, dar nu imposibil.
Un lider al PNL spunea zilele trecute: „Ideea e sa nu ajungi la guvernare folosind aceleasi instrumente discutabile, sa iti creezi majoritati cu traseisti. Acestea nu sunt majoritati de drum lung”. Numai sa se auda unde trebuie. Ca Blaga, Orban sau Atanasiu sigur au urechile astupate cu ceara, aidoma lui Odysseus, eroul lui Homer, care, legat de catarg, nu dorea sa auda cantecul seducator al sirenelor.
Sursa: Grigore Ciascai