Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
Un adevarat dezastru au simulat astazi, 4 octombrie, autoritatile locale din Baia Mare, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures si cei de la Protectia Civila. Scenariul exercitiului de alarmare a presupus inundarea a zeci de locuinte rezultata din deversarea unor cantitati uriase de apa din lacul de acumulare de la Stramtori – Firiza. Pentru simularea din cursul diminetii, echipele de interventie s-au pregatit sa salveze din calea apelor 5.000 de persoane, aflate in aval de baraj.
Alarma de dezastru s-a dat la ora 12.00, cand multi elevi ai Colegiului Tehnic ”Transilvania” au fost evacuati din salile de clasa si dusi la adapost. Pana sa se ajunga in punctul culminant al exercitiului de protectie civila, s-a muncit intens prin birourile autoritatilor pentru ca membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgrenta au scris un scenariu apocaliptic pentru Baia Mare. Potrivit acestuia, in urma unor ploi abundente, s-a impus evacuarea a 270 de metri cubi de apa pe secunda din baraj, maximul posibil, ca sa se evite ruperea digului si un dezastru si mai mare.
”Incidentul simulat astazi ar fi foarte grav. Am luat in calcul o situatie maxima, un incident major la acest obiectiv. Am introdus in scenariu 107 locuinte, cativa agenti economici, o institutie publica si o populatie de aproximativ 5.000 oameni care ar fi afectati”, a declarat Eugen Nour, prim-adjunct al ISU Maramures.
Doua clase de elevi de la primul liceu aflat in calea viiturii, respectiv Colegiul Tehnic ”Transilvania”, au fost evacuate imediat dupa pornirea sirenelor de alarma, tinerii fiind imbarcati in autobuze si transportati la Liceul ”C.D. Nenitescu”, unde a fost organizat un centru de primire a persoanelor evacuate.
La inceput, elevilor li s-a parut o distractie desfasurarea de forte a autoritatilor. In momentul in care una dintre fete a fost luata pe targa de catre un echipaj al Ambulantei Maramures, tinerilor le-a cam disparut zambetul si s-au tot intrebat daca intr-adevar colegei i s-a facut ori a mimat starea de rau. De altfel, interventia personalului medical a fost atat de bine pusa la punct incat pana si o profesoara a crezut ca eleva a avut nevoie de ajutor.
”Am parcurs toate etapele, de la evacuare pana la cazarea supravietuitorilor, sa le zicem asa. Am avut si un caz, unei eleve i s-a facut rau si a fost preluata de cei de la Salvare si de la Crucea Rosie. Au fost cazati, li s-au prezentat camerele unde o sa fie cazati cei evacuati”, a declarat Daniela Cardos, profesoara in cadrul Colegiului Transilvania.
Simularea accidentului a fost incheiata la ora 13.00, atunci cand sirenele au sunat din nou pentru a anunta incetarea pericolului.
Potrivit reprezentantilor Serviciului de Gospodarire a Apelor Maramures, cel mai mare debit de apa evacuat din baraj a fost in luna mai 1970, atunci cand precipitatiile cazute au fortat ca din acumulare sa fie eliberati 170 metri cubi de apa pe secunda pentru a pastra volumul de apa din baraj in limitele normale.
Sursa: Andrei Gherghel