Autorităţile din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş sunt implicate, în aceste zile, în organizarea unui exerciţiu de simulare a producerii unor inundaţii pe râurile Sălăuţa şi Lăpuş, potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.
„În perioada 2-3 august 2022, la nivelul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa se desfăşoară un exerciţiu de simulare în bazinele hidrografice Sălăuţa (judeţul Bistriţa-Năsăud) şi Lăpuş (judeţul Maramureş). Acţiunea de simulare are ca scop verificarea modului de funcţionare al fluxului informaţional operativ pentru transmiterea atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii”, se menţionează în comunicat.
Potrivit ABA, parametrii ipotezei de producere a inundaţiilor sunt: depăşirea pragurilor critice de precipitaţii căzute pe un sol umed; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de descărcări electrice şi grindină; atingerea şi depăşirea cotei de inundaţie pe râurile Sălăuţa, Telcişor, Suciu şi Lăpuş; atingerea şi depăşirea cotelor de pericol pe râurile Sălăuţa şi Lăpuş şi scurgeri de pe versanţi.
Prima zi de exerciţiu constă în convocarea în şedinţă extraordinară a Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud şi Maramureş şi verificarea fluxului informaţional din Dispeceratele ABA Someş-Tisa cu structurile implicate din cadrul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres.
La finalul exerciţiului se vor consemna termenele şi responsabilităţile pentru remedierea eventualelor deficienţe semnalate, precum şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii de management al situaţiilor de urgenţă, se mai arată în comunicat.
Acest exerciţiu se desfăşoară în baza „Programului exerciţiilor de simulare a producerii de inundaţii pentru verificarea modului de funcţionare al fluxului informaţional operativ pentru transmiterea atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice pentru anul 2022”, aprobat de Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.