Vezi VIDEO
Impinsi de lipsuri si satui de promisiuni si de conditiile proaste ale unitatilor sanitare din judet, asistentii medicali parasesc in masa Maramuresul. Doar in cursul anului trecut, peste 100 de cadre medicale au plecat peste granita pentru un trai mai bun. Oficialii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), filiala Maramures spun ca, in ultima perioada, asistentii medicali din judet emigreaza imediat ce termina studiile si nu se mai intorc in Romania.
In 2011, 67 de asistenti medicali maramureseni au plecat in Anglia si 49 in alte tari. Potrivit vicepresedintelui OAMGMAMR Maramures, Viorica Totorean, personalului medical calificat este una acuta in judet si, chiar daca sunt persoane care ar vrea sa intre in sistem, ele nu pot fi angajate.
“Deficitul de personal ne ingreuneaza foarte mult activitatea. Avem o problema foarte serioasa pentru ca in legea unica a salarizarii se spune ca se poate angaja o persoana doar cand dispar sapte din sistem, ceea ce nu-i in regula, deoarece la noi situatia e grava”, a precizat Viorica Totorean.
Asistentii care pleaca din spitalele maramuresene spun ca nu pot sa le asigure traiul de zi cu zi familiilor din salarii de 800-1.500 lei, ori beneficiile muncii in strainatate sunt incomensurabile.
“Suntem foarte prost platiti, nu ne este asigurat viitorul. Pe langa salariul de circa 2.000 de lire sterline, in Marea Britanie vom fi ajutati sa ne gasim si cazare pentru primele doua-trei luni, dupa care fiecare se descurca, dar e un inceput”, a spus asistentul medical Monica Stoicescu.
Reprezentantii asistentilor medicali din judet spun ca nemultumirea angajatilor din sistem este atat de mare incat aceia care reusesc sa plece peste granita nu se mai intorc.
“Nemultumirea este atat a asistentilor medicali, cat si a pacientilor deoarece calitatea ingrijirilor difera, nu-i acelasi lucru daca trebuie sa ingrijesc cinci pacienti sau 45. Dintre asistentii care pleaca, cei mai multi nu se intorc, cel putin in Maramures nu stiu sa se fi intors, doar cei care au avut probleme serioase, le-a murit cineva in familie, au avut o problema de sanatate, doar acestia”, a adaugat Viorica Totorean.
Deoarece legislatia romaneasca nu le mai impune sa profeseze sase luni in tara dupa terminarea studiilor, asistentii pleaca imediat dupa absolvire. Organizatiile profesionale din tarile europene le cer insa oficialilor OAMGMAMR sa-si asume responsabilitatea pentru emigranti si sa le elibereze certificatul de libera practica.
Sursa: Adina Timis