Vezi VIDEO
Expeditia in muntii Himalaya a echipei de romani care a pornit in aceasta aventura in urma cu aproximativ o luna si jumatate se desfasoara fara probleme. Maramureseanul Gabriel Motica si cei trei colegi ai sai din echipa Everest Romania au ajuns cu bine in tabara de baza avansata de la 6.400 de metri si, dupa mai multe zile de asteptare pentru a prinde o vreme favorabila, in cursul zilei de miercuri, 14 mai, membrii echipei au pornit in ascensiunea finala, urmand ca doi dintre ei sa ajunga pe varful Everest.
Gabriel Motica, Tiberiu Pintilie, Oana-Maria Harabagiu si Adrian Fako sunt cei patru temerari romani din echipa Everest Romania care au pornit intr-o expeditie in muntii Himalaya, cu scopul ca doi dintre ei sa cucereasca varful Everest. Avand in vedere ca taxele de urcare sunt foarte ridicate, doar doi reprezentanti ai echipei incearca sa urce pana la altitudinea maxima, de 8.848 de metri, iar ceilalti doi membri se opresc pe traseu, in taberele organizate la diferite altitudini. Intr-un interviu telefonic acordat Televiziunii eMaramures, doi dintre alpinisti au povestit cum a fost traseul de pana acum, dar si ce intentii au in urmatoarele zile.
„Am ajuns in jur de 15 aprilie in ultimul oras dinainte de tabara de baza, dupa care in tabara de baza, la 5.200 de metri. A inceput dupa cateva zile ascensiunea spre tabara de baza avansata, la 6.400 de metri, unde s-au inceput pregatirile, antrenamentele si transportul unor echipamente, bagaje, corturi, oxigen la 7.050, in saua nordica, dupa care colegii au ajuns pana la 7.350. Eu m-am oprit la aproape 7.000 de metri, ca bugetul nu-mi permitea sa merg mai departe”, a povestit alpinistul maramuresean Gabriel Motica.
Ascensiunea s-a facut treptat, cu urcari si coborari repetate, pentru ca alpinistii sa se poata aclimatiza. Cu toate astea, in opinia liderului expeditiei Everest Romania, Tiberiu Pintilie, nu urcarea le-a pus probleme, ci conditiile meteo foarte dificile. Pentru a reusi sa isi mentina tonusul si pentru a fi pregatiti sa continue traseul, alpinistii trebuie sa se antreneze zilnic. Chiar si atunci cand trebuie sa stea cateva zile in tabere ei incearca sa urce muntii din jur pentru a se acomoda cu temperatura si nivelul scazut de oxigen.
„Deocamdata, etapa cea mai dificila nu a fost ascensiunea in sine pana la 7.350, cand am fost impreuna cu colegul meu Adrian Fako pentru aclimatizare, ci deplasarea pe vremea aceasta foarte vantoasa. Vantul este foarte puternic si poate produce foarte multe accidente: prabusiri de pietre si nu numai. Incercam sa ne mentinem in forma atat fizica, dar si psihica”, a explicat liderul expeditiei Everest Romania, Tiberiu Pintilie.
Dupa mai multe zile in tabara de baza avansata de la 6.400 de metri, in care au asteptat o vreme favorabila pentru urcare, in cursul zilei de miercuri, 14 mai, echipa de alpinisti a inceput sa avanseze inspre taberele superioare, pentru ascensiunea finala. Liderul expeditiei a marturisit ca cei doi alpinisti care vor ajunge in varf vor duce cu ei un clop din Maramures, in cinstea maramureseanului care s-a alaturat expeditiei din acest an.
„Tin sa mentionez si ca slanina si carnatii maramureseni sunt si au fost la mare cautare aici. Din respect pentru colegii nostri din Maramures si pentru faptul ca avem un sustinator infocat aici, vom incerca sa ducem un clop din Maramures tocmai pe varf, si apoi, sa spunem povestea lui cand vom ajunge inapoi in tara, speram noi cu bine”, a mai spus Tiberiu Pintilie.
Alpinistii maramureseni au mai povestit ca, fata de alti ani, 2014 este un an mult mai dificil pentru urcarile pe Everest. Daca pe partea sudica au fost sistate expeditiile anul acesta dupa ce, in urma cu o luna, mai multi serpasi au fost ucisi in urma unei avalanse, pe partea nordica (unde escaladeaza si echipa Everest Romania) in aceasta perioada sunt mai putin de 70 de alpinisti, in conditiile in care, in mod normal, aproximativ 150 de persoane incearca sa ajunga pe varful Everest.
Daca expeditia va decurge conform programului, echipa de alpinisti romani se va intoarce in tara la inceputul lunii iunie.
Citeste si:
Sursa: Gabriela Kuhajda