Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Dupa doua luni de cand a pornit, alaturi de alti trei alpinisti romani, in expeditia care a avut ca si tinta varful Everest, maramureseanul Gabriel Motica a revenit acasa. Experienta prin care a trecut a fost una greu de descris in cuvinte, echipa de temerari avand parte atat de momente frumoase, cat si de dificultati si probleme tehnice. La intoarcerea acasa, maramureseanul a marturisit ca expeditia in muntii Himalaya l-a facut sa isi dea seama care ii sunt prioritatile si ce este cu adevarat important in viata lui.
Fericit, dar foarte obosit, asa a ajuns acasa maramureseanul Gabriel Motica, cel care, alaturi de alti trei alpinisti romani, a facut parte din echipa de expeditie Everest Romania, care a incercat cucerirea celui mai inalt varf din lume.
„In primul rand ma bucur ca m-am reintors in Maramures, m-am intors la cei dragi, a fost o experienta unica, a fost o sansa mare pentru mine sa reprezint Maramuresul acolo, sa pot sa-i sustin pe colegii care au atacat varful, sa descopar culturi precum cea a Nepalului sau a Tibetului si sa pot sa am sansa sa fi stat la mare altitudine, sub cupola Everestului, si sa-l zaresc in fiecare zi”, a povestit la intoarcere maramureseanul Gabriel Motica.
Gabriel Motica a pornit in cea mai importanta expeditie din viata sa la inceputul lunii aprilie. Dupa o calatorie lunga, echipa Everest Romania a inceput aclimatizarea si apoi urcarea treptata inspre cel mai inalt varf din lume. Din cauza tarifelor foarte mari practicate pentru a urca la o inaltime cat mai mare, maramureseanul s-a oprit la 6.700 de metri, insa doi colegi din echipa sa, alaturi de doi serpasi, si-au continuat ascensiunea catre varful Everest.
Cu toate ca din punct de vedere fizic erau pregatiti pentru a ajunge pe „acoperisul” lumii, cei doi temerari romani au fost „tradati” de echipamentul tehnic si au fost nevoiti sa se intoarca in momentul in care mai aveau de escaladat doar 200 de metri pana in varf.
„Din pacate, succesul nu a fost pe masura, pentru ca cei doi colegi care au urcat au avut o problema foarte mare cu oxigenul, s-au stricat acele regulatoare care regleaza oxigenul si cantitatea sau presiunea si erau in pericol de a-si pierde viata si au fost nevoiti sa se intoarca de la 200 de metri sub varf. Credem ca s-a facut o greseala din cauza ca agentia din Nepal care organizeaza expeditia a introdus niste butelii de oxigen noi si cred ca a aparut o neglijenta”, a explicat Gabriel Motica.
Maramureseanul povesteste ca cel mai greu a fost sa se acomodeze cu altitudinea si conditiile meteorologice, cele care au ingreunat urcarea alpinistilor in anumite momente. Cu toate acestea, in ciuda problemelor cu care s-a confruntat, experienta a fost una extrem de valoroasa pentru alpinistul maramuresean. El a marturisit ca dificultatile intampinate, dar si descoperirea faptului ca viata este atat de fragila l-au facut sa isi dea seama ca familia este cea mai importanta pentru el.
„Cea mai frumoasa amintire pot sa zic ca este expeditia in sine, pentru ca am savurat si am incercat sa cunosc cat mai multe despre ce inseamna o expeditie. Din fericire, pot sa spun ca acolo am constatat cat de importanta este viata, cat de importante sunt anumite lucruri in viata si, sincer, mi-am propus ca, dupa o experienta de 35 de ani, sa pun capat aventurilor de acest gen si sa ma ocup mai mult de familie”, a marturisit Gabriel Motica.
Gabriel Motica a ajuns in urma cu doar cateva zile in tara. Ceilalti membri ai echipajului Everest Romania se vor intoarce in acest sfarsit de saptamana. Alaturi de maramureseanul Gabriel Motica, din echipa de alpinisti au mai facut parte Tiberiu Pintilie, Oana-Maria Harabagiu si Adrian Fako.
Sursa: Gabriela Kuhajda