Vezi VIDEO
40 de elevi din capitala au sosit in aceste zile in Maramures pentru a afla cele mai ascunse taine ale predecesorilor nostri, dacii si romanii. Totul in cadrul unei tabere experimentale de arheologie organizata de Asociatia Culturala Omnis Barbaria si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in perioada 19-25 iulie.
Inca din prima zi, copiii au invatat sa faca sapaturi si sa deseneze obiectele gasite, iar apoi au deprins tehnica ceramicii, au confectionat vase si au manuit roata olarului. Elevii au invatat si sa coase saculete, sa faca diferite impletituri si sa teasa covoare la razboiul vertical.
,,A treia zi, ziua de astazi, de miercuri, este dedicata productiei casnice, adica ii invatam cum se lucra la razboiul de tesut, deci cum se faceau hainele si produsele martiale sau razboinice, ii invatam cum se faceau camasi de zale. De asemenea, o parte dintre ei, pe rand, experimenteaza si probeaza piesele de echipament militar din antichitate. Am ales cateva costume militare dacice si romane”, a declarat Marius Ardeleanu, arheolog al Muzeului de Istorie si Arheologie.
In tabara s-au inscris 40 de copii de la Scoala Generala nr. 146 din Bucuresti insotiti de patru profesori, care s-au aratat incantati de aceasta experienta si dornici sa afle cat mai multe despre istoria Romaniei.
,,Cel mai mult mi-au placut sapaturile de arheologie. Am gasit foarte multe cioburi, cum ar fi obiecte dintr-o vaza sau din farfurii. Un prieten de al meu a gasit un femur”, a marturisit Valentin Paraschiv, participant.
,,Eu port o armura cu care se luptau romanii si foloseau aceasta sabie pentru a inhata inamicul ca sa il traga de picioare, ori de gat”, a spus Cristian Popa, participant.
Tabara este la prima editie, iar anul viitor se va organiza o astfel de tabara si pentru elevii din Maramures.
Sursa: Carmen Bizău