Antonia Nyisztor este o tânără sigheteancă, pasionată de fotografie care trăiește experiența vieții ei în Armenia. Este studentă în anul II a Facultății de Litere din Baia Mare la specializarea Jurnalism şi beneficiază de o bursă de studiu pe o perioadă de 3 luni în Armenia.
Munca, prestigiul și renumele profesorilor din Baia Mare care sunt apreciați în întreaga țară, au făcut posibil un parteneriat între Facultatea de Litere din Baia Mare și „Shirak State University” din Ghiumri.
1.Ce te-a determinat să mergi în această experiență?
AN: Totul a venit de nicăieri pentru că nu aveam în plan să merg într-un schimb de experiență, iar faptul că mi-a propus asta un coleg, m-a pus pe gânduri. M-au încurajat prietenii apropiați să încerc această provocare de la viață.
2.Ce părere ți-a făcut despre Armenia după prima săptămână trăită acolo?
AN: După prima săptămână, Armenia mi-a lăsat o impresie bună, deși primele zile de acomodare au fost cele mai grele pentru că modul lor de viață e total diferit față de al nostru. Mi-a trebuit puțin până m-am acomodat.
3.Care sunt principalele diferențe dintre facultatea din Armenia și facultatea din Baia Mare?
AN: Facultatea seamănă în mare parte cu cea de acasă, doar modul de predare e diferit. La cursuri, majoritatea profesorilor nu folosesc prelegerea ca modalitate de predare, ci se axează mai mult pe dezbaterea și dialog cu studenții. O altă diferență o reprezintă modul de evaluare, deoarece studenții susțin examene sub formă de verificări la fiecare început de lună, iar la sfârșit un examen final. Pe domeniul meu, mai exact jurnalism, se pune mai mult accent pe partea practică decât pe partea teoretică, ceea ce mi se pare un lucru ideal.
4.Consideri că experiența aceasta o să-ți fie benefică în viată?
AN: Sunt convinsă că această experiență îmi va fi de ajutor, deoarece aici învăț multe lucruri noi pe care le voi pune în practică acasă.
5.Cum ai fost primită de studenții și profesorii armeni?
AN: Trebuie să recunosc că oamenii de aici sunt foarte prietenoși cu orice străin, iar profesorii și studenții se asigură în permanență că mă simt ca și acasă și că nu duc lipsă de nimic. Tinerii mereu sunt în preajma mea pentru a nu fi singură și pentru a fi în largul meu.
6.Ce sfat le-ai da studenților care au posibilitatea să meargă într-o experiența la fel ca și a ta într-o țară străină?
AN: Îi încurajez pe toți cei care au posibilitatea de a experimenta viața de student într-o altă țară să profite de oportunitate deoarece au multe de câștigat și învățat.
7.În finalul acestui interviu, ce vrei sa le spui prietenilor și familiei tale?
AN: În final vreau să le mulțumesc familiei și prietenilor mei că m-au susținut și determinat să vin aici ca să experimentez ceva cu totul nou și că îmi sunt mereu alături. Îi iubesc și îmbrășisez de la depărtare și îmi este foarte dor de ei. Iar colegilor din Liga Studenților „Pintea Viteazul”, pe lângă că îi îmbrățișez cu drag, le spun că: „Orice este posibil!”