După ce postul de președinte a fost ocupat luna aceasta de Armen Sarkissian, care a fost ales în premieră de către Parlament și nu prin vot popular, fostul președinte, Serj Sargsyan, așteaptă preluarea postului de premier. Acesta tocmai și-a încheiat al doilea – și ultimul – mandat de președinție.
Zeci de persoane au fost rănite în Erevan, capitala Armeniei, în timpul unor proteste. Activiștii opoziției au blocat mai multe drumuri, poduri, precum și metroul capitalei. Poliția a spus că demonstrațiile opoziției sunt ilegale, încălcând dreptul la libertatea de circulație. Protestele au izbucnit în data de 13 aprilie, dar s-au intensificat, întrucât Parlamentul urmează să supună votului candidatura lui Serj Sargsyan, la funcția de premier, în urma unei reforme constituționale. Mulțimea a pornit luni spre sediul Parlamentului, însă a fost oprită de scutieri. Zeci de protestatari și polițiști au fost răniți în urma confruntărilor. Un grup de manifestanți a reușit apoi să intre cu forța în clădirile universităților din capitală, cursurile fiind suspendate.
Protestele sunt organizate și în alte orașe. În Gyumri, demonstranții au mers în instituțiile de învățământ precum ”Academia de Artă”, ”Shirak State University” și ” Engineering State University”, și au încurajat studenții să li se alăture. Au intrat în sălile de clasă și i-au chemat să lupte pentru viitorul lor.
Aproximativ 40 de mașini au început să blocheze pe rând străzile centrale. Au închis și Piața Independenței pe patru laturi, nepermițând traficul urban. Acest fapt a creat și incidente între șoferii de transport urban si protestatari. Șoferul unuia dintre microbuze a încercat sa-și continue deplasarea pe trotuar, dar acesta a fost oprit și obligat să înapoieze. ”Suntem stăpânii țării noastre!” și ”Trecem peste cei ce îndrăznesc, Serj!”, sunt doar câteva din cuvintele pe care tinerii le strigă. Pe străzile centrale, șoferii ies din mașini și strigă ”Suntem cu voi!”. Numărul tinerilor ce se alătură protestelor crește repede. Aceștia s-au adunat dimineață in Piața Vardanants din Gyumri și au avut slogane precum: ”Haideți să îl ajutăm pe Serj Sargsyan să se retragă!” sau ”Grevă”.
Liderul opoziției, Nikol Pashinyan, îl acuză pe fostul președinte că vrea să rămână la putere, deși, în 2014, Sargsyan declarase că, după schimbarea Constituției (adoptată în 2015), el nu va mai candida la funcția de președinte sau prim ministru și consideră că nici un cetățean nu trebuie să ocupe mai mult de două mandate în fruntea țării. Dar în urma unui interviu acordat acum o lună, Sargsyan a declarat că: ”Situația externă și interesul național mă obliga să rămân la putere.”
Antonia-Gabriela NYISZTOR-studentă Jurnalism II, CUNBM-UTCN