Tehnica utilizata de chirurgii francezi la Sighetu Marmateiei se numeste “termoscleroza”, iar medicul Vasile Bodnar sustine ca ea are toate avizele necesare pentru a fi pusa in practica.
Directorul unitatii spitalicesti a precizat ca aparatul – inventat de un prieten de-al sau din Franta – a fost testat timp de trei ani la Geneva. Informatiile sunt doar partial confirmate de reprezentantii ministerului sanatatii. Acestia au aratat ca procedeul a fost intr-adevar in teste trei ani in laboratoarele din orasul elvetian, dar ca nu ar mai fi fost folosit niciodata pe om si ca nu se cunosc reactiile adverse care pot sa apara la pacienti in urma operatiei.
Pacientii s-au aratat multumiti de rezultatul operatiei
Vestea ca la Sighetu Marmatiei se fac operatii gratuite de varice printr-o tehnica revolutionara care permite recuperarea in doar cateva ore de la interventie s-a raspandit foarte repede. In urma cu o saptamana, la usa spitalului s-au prezentat zeci de persoane care au cerut sa fie puse pe listele de asteptare, dar dintre acestea doar 21 au fost “norocoase” si au fost acceptate pe masa de operatie. Interventiile s-au desfasurat doua zile la rand, in 16, respectiv 17 aprilie.
Interventia chirurgicala a parut intr-o prima faza un succes mai ales ca pacientii au fost vazuti plimbandu-se prin curtea spitalului la doar cateva ore dupa operatie. “A fost totul OK. N-am simtit chiar nimic. Eventual ceva emotii, mai ales ca sotul a fost operat inaintea mea, cu anestezie totala, avand in vedere ca pe el l-au operat la ambele picioare”, a declarat imediat dupa interventie baimareanca Mugurita Tamsula.
Si Sanda Grigor, din Baia Sprie, s-a aratat optimista. ”Operatia a durat o jumatate de ora, cu anestezie locala. Am simtit doar niste furnicaturi. Pana scot bandajul nu stim cum arata. Ni s-a spus ca din punct de vedere estetic nu va fi practic decat o urma cat un fir de par.”
Colegiul Medicilor Maramures a demarat deja o ancheta
Tehnica de operatie a varicelor prin “termoscleroza” a fost pana la sosirea medicilor francezi o necunoscuta in Romania. Aparatul utilizeaza vapori de apa la 150 de grade Celsius care topesc grasimile depuse pe vene si deblocheaza astfel circulatia sangelui. Autoritatile sanitare romane au precizat ca pentru a putea opera astfel, echipa de chirurgi straini avea nevoie de un aviz special.
”Am fost anuntati de doctorul Bodnar de aceasta actiune. Am instiintat Colegiul National al Medicilor, dar nu s-a dat niciun aviz. Din aceasta cauza ne-am autosesizat si am deschis o ancheta. Doctorul Bodnar va fi pus in situatia de a da explicatii la comisia de jurisdictie profesionala pentru ca a facut foarte multa publicitate la un procedeu necunoscut in Romania”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor Maramures, Augustin Balc.
Acesta a mai aratat ca doctorul Bodnar “va suporta pe propria raspundere eventualele reclamatii venite din partea celor operati” si ca, recent, comisia profesionala de chirurgie si-a exprimat o parere negativa despre interventiile chirurgicale facute la Sighetu Marmatiei.
Specialistii in domeniu nu au fost consultati pe tema operatiilor de la Sighet
In opinia unora, cele 21 de persoane operate prin acest procedeu au fost niste cobai. ”Aceste interventii iau aspectul unor cercetari pe subiecti umani. Operatiile se fac incalcandu-se legea din Romania”, a aratat Vasile Astarastoaie, vicepresedintele Colegiului National al Medicilor din Romania.
Medicul Mircea Barsan, presedinte al Comisiei de Boli Cardiovasculare din cadul ministerului sanatatii, a declarat, pentru eMaramures.ro, ca nu a dat niciun aviz. ”Din punct de vedere al ministerului trebuie sa se emita un ordin ca sa se poata efectua interventiile de specialistii straini. In urma cu o luna mi-a venit un dosar de la ministerul sanatatii, pe care l-am trimis inapoi pentru ca documentatia era incompleta. Nu imi amintesc exact ce acte lipseau, pentru ca a trecut ceva timp de atunci. Nu l-am reprimit insa spre avizare”, a declarat profesorul Mircea Barsan.
Ministerul sanatatii nu a primit solicitare de avizare
El a precizat ca avizul era unul consultativ, pentru ca ministerul sanatatii este autoritatea indreptatita sa elibereze oficial acordulpentru derularea unor asemenea interventii. Presedintele Comisiei de Boli Cardiovasculare din cadul ministerului sanatatii a aratat ca exista reguli precise care trebuie respectate in aceste cazuri.
”Trebuie facut un dosar, in care trebuie prezentate CV-urile echipei de medici straini, e nevoie de aprobarea Autoritatii de Sanatate Publica, de la Colegiul Medicilor. Daca este un procedeu nou trebuie fise prin care sa se obtina consimtamantul pacientului.”
Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Maramures, Dorina Micle, a declarat ca nu s-a primit o solicitare din partea directorului spitalului din Sighet pentru autorizarea interventiilor. ”Nu s-a purtat corespondenta cu ministerul sanatatii”, a aratat ea. Seful ASP a mai precizat ca pana in prezent nu s-a cerut de la Bucuresti efectuarea de verificari. ”Nu avem o solicitare oficiala de a face o investigatie.”
Directorul Bodnar neaga acuzatiile
Managerul spitalului din Sighet sustine ca nu a fost vorba de experimente si ca ar fi asistat personal la interventii chirurgicale de acest gen in Franta. ”La Montpellier am vazut frantuzoaice operate cu o zi inainte care au venit la un cabinet particular si totul era in regula. Mai mult, au fost pacieti operati in urma cu doua-trei luni prin aceasta tehnica. Nici ei nu s-au plans de reactii adverse”, a spus el.
Vasile Bodnar s-a aratat nedumerit de acuzatiile care i-au fost aduse de catre oficialii de la Bucuresti. “Romania face parte din UE. Asa ca medicii aveau acreditare sa isi desfasoare activitatea si la spitalul nostru. Nu luam pacientii nimanui! Ci ne preocupam ca pe costuri minime starea lor de sanatate sa fie foarte buna.”
Cu cateva zile inainte ca medicii straini sa testeze aparatul la Sighet, Vasile Bodnar a explicat ca aparatul cu pricina nu ar fi ajuns in Romania daca nu ar fi fost prieten de 30 de ani cu Henri Mesier, inventatorul acestuia. ”Anul trecut am fost si eu, in noiembrie-octombrie, in Montpellier si am facut impreuna cu medicii specialisti sapte interventii de acest gen. Vor invata si medicii nostri chirurgi sa utilizeze aparatul respectiv, avand in vedere ca acesta ne va fi donat”, a spus atunci Vasile Bodnar, incantat de succesul pe care l-a preconizat.
Medicii francezi care au efectuat interventiile chirurgicale de la Sighet nu mai sunt acum in Romania. Ei s-au intors la clinicile unde lucreaza, dar au promis sa revina in Maramures pe 16 iulie ca sa isi consulte pacientii deja operati si ca sa ia in primire alte cateva persoane din zecile inscrise pe listele de asteptare.
Sursa: Vasile Dale si Meda Muntean