Un cocktail experimental din trei medicamente reduce semnificativ timpul de tratament al pacientilor infectati cu o tulpina a unui virus al tuberculozei rezistent la mai multe forme de tratament, potrivit unui studiu prezentat luni la o conferinta internationala despre SIDA, ce are loc in Australia.
Conform AFP, aceasta combinatie, denumita PaMZ, nu numai ca anihileaza mai multi bacili ai tuberculozei decat tratamentul obisnuit, ci si intr-un ritm mai rapid, dupa cum au demonstrat rezultatele fazei II a testelor clinice, care constituie penultima etapa pentru evaluarea sigurantei si eficientei noilor tratamente. Medicii sunt profund ingrijorati de emergenta bacteriilor de tuberculoza extrem de rezistente la antibiotice, aceasta boala cunoscand o recrudescenta rapida in tarile sarace.
Aceste tulpini sunt deosebit de periculoase mai ales in cazul pacientilor infectati cu HIV, virusul care provoaca SIDA. De altfel, tuberculoza si SIDA sunt adeseori asociate, avand in vedere ca HIV ataca celulele imunitare, iar organismul devine vulnerabil la microbi.
Noua combinatie PaMZ, care a fost testata pentru prima oara in urma cu doi ani, contine doua „medicamente candidate” – care nu au fost aprobate inca pentru tratarea tuberculozei – le Pa-824 si moxifloxacina, asociate cu pirazinamida, un antibiotic utilizat in prezent pentru tratarea acestei boli. Medicamentul, sub forma de comprimate, a fost testat in Africa de Sud pe 207 voluntari, dintre care o cincime era infectata cu HIV.
Din acest esantion, 181 de pacienti au reactionat pozitiv la moleculele din medicamentele care formeaza PaMZ, in timp ce 26 dintre voluntari nu au dat semne de ameliorare dupa ce au luat antibiotice traditionale. In comparatie cu acestia, doar 38% dintre bolnavii tratati cu medicamentele standard s-au vindecat dupa doua luni.
In aceasta etapa a testelor clinice, s-a observat ca 71% dintre pacientii tratati cu PaMZ nu au mai avut bacili de tuberculoza in sputa dupa doua luni.
Cei 26 de bolnavi cu forme de tuberculoza rezistente la tratament au fost tratati cu PaMZ, intr-un interval cuprins intre patru si sase luni, fata de doi ani, cat durau tratamentele standard. Aceasta accelerare si simplificare a tratamentului inseamna o reducere a costurilor cu pana la 90%. In plus, PaMZ nu a manifestat nicio interferenta cu tratamentele antiretrovirale (ARV), care blocheaza virusul HIV.
„Tuberculoza ramane boala cea mai letala pentru pacientii bolnavi de SIDA, fiind responsabila pentru moartea unuia din cinci bolnavi de aceasta maladie, in intreaga lume”, a precizat TB Alliance, o organizatie consacrata cercetarii din domeniul identificarii unor tratamente mai eficiente impotriva tuberculozei.
Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) estimeaza ca cel putin o treime din cele 35 de milioane de persoane purtatoare de HIV sunt de asemenea purtatoare de tuberculoza in forma latenta, ceea ce inseamna ca poarta bacilii, fara sa manifeste simptomele acestei boli.
Sursa: Mediafax