Fingolimodul, un medicament folosit impotriva sclerozei in placi multiple, ar putea ajuta la stergerea amintirilor traumatizante sau dureroase, au descoperit cercetatorii americani.
In urma unor experimente efectuate pe soareci, cercetatorii au descoperit ca acei cobai care au fost tratati cu fingolimod au uitat complet experientele care le provocasera durere fizica, informeaza dailymail.co.uk. Studiul, efectuat la Virginia Commonwealth University, deschide drumul crearii unui medicament ce ar putea elimina amintirea unor evenimente traumatizante petrecute cu ani inainte, ajutandu-i astfel pe pacienti sa depaseasca fobii, tulburari alimentare si chiar aventuri de o noapte.
Fingolimodul, disponibil pe piata cu denumirea Gilenya, este un imunosupresor care trateaza formele in remisie ale sclerozei multiple. Echipa de cercetatori de la Virginia Commonwealth University, coordonata de Sarah Spiegel, a descoperit ca medicamentul inhiba, de asemenea, o enzima, histona deacetilaza, un element-cheie ce regleaza expresia genica.
In cazul cobailor care au primit fingolimod, acesta interfera cu bariera hematoencefalica, fenomen datorita caruia acestia uitau episoadele dureroase.
Initial, cobaii au fost instalati intr-o incapere unde au primit usoare impulsuri electrice in labute, iar, dupa ce au fost adusi in custi, acestia si-au manifestat anxietatea prefacandu-se morti.
Imobilitatea, o reactie caracteristica de teama a rozatoarelor, care a fost un bun indicator al memoriei acestora, nu s-a mai manifestat dupa administrarea medicamentului. „Fingolimodul, un medicament aprobat de Agentia alimentelor si medicamentelor din Statele Unite (FDA) pentru tratarea sclerozei multiple, are efecte benefice asupra sistemului nervos central, care nu au fost pe deplin intelese. Fingolimodul merita luat in considerare ca terapie adjuvanta pentru tulburarile de stres posttraumatic si pentru alte tulburari de anxietate”, a spus Sarah Spiegel.
Sursa: Mediafax