Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt institutii non-bancare si non-profit, infiintate cu scopul intrajutorarii reciproce a membrilor clerici si mireni, angajati ai unitatilor de cult, asa cum exista pentru salariatii din multe alte institutii, informeaza Patriarhia Romana.
Patriarhia a facut acesta precizare dupa ce in presa au aparut, in ultimele zile, stiri si articole despre Casele de Ajutor Reciproc bisericesc „asimilate in mod incorect cu bancile comerciale”, se arata intr-un comunicat.
Astfel, Patriarhia Romana reaminteste ca, potrivit Statului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane si a propriului Regulament de organizare si functionare, Casele de Ajutor Reciproc ale clerului si salariatilor din eparhiile Patriarhiei Romane sunt institutii financiare de traditie non-bancare si non-profit in Biserica Ortodoxa Romana, infiintate in urma cu peste cinci decenii pentru angajatii proprii, clerici si mireni.
„In prezent, acestea au statut juridic propriu, conform legislatiei romanesti in domeniu (Legea 122/1996). Conform prevederilor statutare si regulamentare, eparhiile nu au atributii in conducerea si functionarea Caselor de Ajutor Reciproc bisericesc, ci doar de supraveghere a activitatii financiare a acestora”, mai precizeaza Patriarhia.
Potrivit sursei citate, membrii clerici si mireni ai unei Case de Ajutor Reciproc formeaza Adunarea Generala a acestei institutii non-profit cu scop de intrajutorare, organism care alege conducerea si ia hotarari statutare pentru buna functionare a activitatii Casei de Ajutor Reciproc. Calitatea de membru se dobandeste prin inscriere benevola si presupune plata lunara a unei contributii financiare, care ofera posibilitatea obtinerii unor imprumuturi rambursate in unul sau doi ani, mai precizeaza Patriarhia.
In comunicat se mai arata ca suma suplimentara prevazuta la rambursarea imprumutului este stabilita de Adunarea Generala si are in vedere acoperirea cheltuielilor de functionare ale Casei de Ajutor Reciproc bisericesc (plata salariilor, impozitelor si contributiilor sociale ale angajatilor, a utilitatilor etc) si oferirea de ajutoare financiare membrilor in cazuri de deces, boala sau la nasterea unui copil.
In concluzie, subliniaza Patriarhia, Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt institutii non-bancare si non-profit infiintate cu scopul intrajutorarii reciproce a membrilor clerici si mireni, angajati ai unitatilor bisericesti, asa cum exista pentru salariatii din multe alte institutii din Romania. „Ca atare, acestea nu sunt banci infiintate de Biserica cu scopul castigului financiar”, arata Patriarhia.
Sursa: Mediafax