Vezi VIDEO
Moneda europeana se scumpeste de la o zi la alta. Vestea proasta este ca analistii economici cred ca trendul va fi ascendent pana dupa alegerile parlamentare, din toamna acestui an, si ca pragul pe care il va atinge euro pana in iarna este de 5 lei. In ultimele zile, leul s-a depreciat cu 6% iar puterea de cumparare a romanilor a cunoscut o si mai proasta evolutie.
In prezent, cotatia anuntata de Banca Nationala a Romaniei este de 4,56 de lei la un euro, in contitiile in care, in 31 decembrie anul trecut, moneda europeana se vindea cu doar 4,34 lei. Analistii nu sunt, insa, deloc surprinsi de modul in care a evoluat cursul leu-euro. Ei considera ca, avand in vedere actuala conjunctura economica si politica din Romania, nu putea fi vorba decat de o depreciere a monedei nationale.
„Din pacate, nu se opreste aici. Va continua aceasta crestere a puterii euro, comparativ cu leul, si dupa data de 29 iulie, cand va avea loc referendumul, si va tine pana la alegerile generale din noiembrie”, a apreciat analistul economic Stefan Gonczi.
Perioada de dupa scrutin e vazuta ca o mica oaza de stabilitate pentru moneda nationala, dar economistii sunt convinsi ca problemele vor continua si anul viitor, daca Romania nu va avea capacitatea de a atrage fonduri externe.
„Depindem in totalitate de conjuncturi financiare straine. Daca nu vom avea capacitatea de a atrage fonduri, daca cineva nu va vedea ca merita aici sa investesti – de aici castigi bani -, atunci si peste un an vom vorbi de un leu mult mai slab, inflatia va fi mai mare, puterea de cumparare a noastra va fi si mai mica”, a punctat Gonczi.
Efectele acestei devalorizari vor fi dureroase pentru buzunarul romanului de rand. Vor aparea noi scumpiri – mai ales la alimente -, insa de suferit vor avea si angajatii din domeniul stat si privat, a caror putere de cumparare va scadea mai mult.
“Cei care au credite in valuta trebuie sa dea o suma mai mare decat aveau estimata in bugetul propriu. In al doilea rand, va conduce la cresterea preturilor pentru alimente, unde cam 70% din ceea ce mancam e importat”, a mai aratat analistul maramuresean.
Potrivit acestuia si in alte state monedele nationale au scazut in raport cu euro, insa diminarea nu a fost atat de dramatica la fel ca in Romania. Intre tarile in care cotatiile au fost in cadere se numara Ungaria si Cehia.
Sursa: Camelia Tocaci