Oraşul Baia Mare a jucat un rol important ca centru economic în evul mediu. În legătură cu dezvoltarea mineritului în zona oraşului Baia Mare, a fost impulsionată dezvoltarea meseriilor şi organizarea meseriaşilor în bresle. Printre acestea s-a numărat şi breasla tâmplarilor şi lăcătuşilor, atestată documentar printre cele douăzeci şi trei de bresle care au existat de-a lungul timpului în Baia Mare.
Lada breslei tâmplarilor şi lăcătuşilor a fost utilizată pentru păstrarea obiectelor de valoare ale breslei (privilegiile regale, actele de corespondenţă, cărţile de călătorie, banii, sigiliul şi registrele). Lada este confecţionată din lemn de esenţă tare, furniruit, de culoare maro deschis, este ornamentată cu intarsii şi are o formă paralelipipedică cu capacul tronconic, ornamentat cu linii paralele pe marginile părţii inferioare. În partea superioară a capacului se află situată o casetă şi sistemul de închidere. În interiorul lăzii se află trei sertare, destinate păstrării celor mai valoroase obiecte ale breslei, printre acestea numărându-se şi sigiliul.
Decoraţia din partea frontală a lăzii este împărţită în trei registre. În registrul central sunt plasate două cercuri concentrice, reprezentând o cunună de lauri, iar în cele două registre laterale sunt redate uneltele specifice tâmplarilor şi lăcătuşilor (echerul, compasul şi rindeaua, respectiv două chei încrucişate şi un ciocan). Acelaşi ornament se păstrează şi pe spatele lăzii. Dispunerea echerului şi compasului face o evidentă trimitere la ritualul francmasonic de gradul al II-lea. Pe cele două laturi se află două mânere din fier forjat. Lada de breaslă datează din secolul al XVIII-lea.
dr. Botiș Ioan, muzeograf
Noroc cu voi, ca m-ati luminat…N stiam ca francmasonii sunt o breasla de tinichigii…