Joi, 17 august, de la ora 15.00, la Bastionul Măcelarilor (instituție ce aparține de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie), are loc deschiderea expoziției Pintea 320. 1703-2023 In memoriam. Aceasta va putea fi vizitată o perioadă mai îndelungată de timp la Bastionul Măcelarilor din Piața Izvoarelor nr. 1, cu programul de vizitare de luni până vineri între orele 8.30 şi 16.00.
„Expoziția celebrează 320 de ani de la moartea haiducului Pintea Viteazul, care a avut loc în data de 14 august 1703, în proximitatea Bastionului Măcelarilor și a Porții de Sud a orașului Baia Mare, cu ocazia unei revolte a curuților lui Francisc Rákóczi al II- lea împotriva conducerii habsburgice a orașului. Vor fi expuse ca piese centrale, vestita cămașă de zale, buzduganul și pistolul haiducului Pintea. Totodată pentru a întregi atmosfera epocii avem expuse și arme din aceea perioadă, dar și obiecte precum chimir de piele, ploscă din piele și căuce care erau utilizate zilnic în aceea perioadă.
Pentru a cunoaște contextul istoric al epocii avem planșe cu informații și imagini care întregesc povestea din jurul personajului istoric Pintea. În succesiunea evenimentelor de la sfârşitul secolului XVII şi începutul secolului XVIII, oraşul Baia Mare, ajuns sub stăpânirea austriacă, a fost un important teatru de desfăşurare a acestora. Contextul unor ample restructurări politice, sociale şi religioase, conturat de regimul habsburgic instaurat în Transilvania (începând cu anul 1665), a declanşat puternice manifestări de nemulţumire şi a determinat amplificarea unor vechi forme sociale de nesupunere precum haiducia. Este perioada în care intră pe scena istoriei cunoscutul şi temutul haiduc Grigore Pintea Viteazul (1670?-1703).
Autorităţile militare şi civile, îngrijorate de amploarea mişcării haiduceşti (atacuri repetate asupra convoaielor de negustori şi asupra castelelor nobiliare), au luat toate măsurile posibile pentru prinderea lui Pintea şi a oamenilor săi.
În anii următori acţiunile haiduceşti continuă, chiar şi după intrarea lui Grigore Pintea în armata condusă de principele Francisc Rákóczi al II-lea care, în primăvara anului 1703, a pornit o amplă răscoală împotriva habsburgilor.
Personalitatea haiducului Pintea provoacă puternice rezonanțe istorice chiar și după mai mult de 300 de ani de la actele haiducești.
În ziua de 13 august 1703, sub zidurile oraşului Baia Mare, în dreptul Porţii de Sud (Poarta Maghiară), s-au adunat răsculaţii curuți ai lui Francisc Rákóczi al II- lea cărora li s-a alăturat şi haiducul Pintea cu câţiva ortaci de-ai lui. A doua zi, pe 14 august 1703, răsculaţii şi haiducii au atacat porţile oraşului, atac în timpul căruia haiducul Pintea a fost împuşcat mortal. Procesul verbal încheiat de magistratul oraşului Baia Mare consemnează aceste evenimente și împrejurările în care haiducul Grigore Pintea Viteazul şi-a găsit sfârşitul. (Documentul original, în limba maghiară, se păstrează la Arhivele Naţionale – Serviciul Județean Maramureș).
Vă așteptăm cu drag să ne vizitați expoziția, dar și monumentul istoric Bastionul Măcelarilor cu Grădina Vie (Grădina de Fluturi) care găzduiește circa 250 de specii de plante și care este și un refugiu pentru micile insecte polenizatoare”, spun reprezentanţii muzeului.