Vezi VIDEO
Mai multi elevi sigheteni premiati la concursuri de creatie artistica si-au propus sa invete sa conserve arta plastica traditionala din Maramures pentru ca faimoasele linguri de lemn sau farfurii pictate sa poata fi vazute de generatiile viitoare. Aproape doua saptamani au lucrat copiii pentru a realiza toate obiectele traditionale care sunt expuse incepand de astazi, 19 octombrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”.
O mica parte a unui sat din Maramures a fost expusa astazi, 19 octombrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”. Picturi pe lemn, linguri de lemn si obiecte de ceramica, precum si doua machete ale unui sat maramuresean, toate realizate de 60 de elevi din Sighetu Marmatiei, sunt exponatele pentru care elevii au lucrat din greu in ultimele doua saptamani. Toti au fost insa multumiti de rezultatul final, odata ce si-au vazut creatiile admirate de vizitatori.
„Eu am realizat o farfurie pictata, am lucrat la macheta si am o lucrare pe lemn. Ca sa fiu sincer, este prima expozitie la care sunt prezent”, a spus Alexandru Negrea, un elev care anul trecut a reusit sa obtina premiul I la un concurs national de arta plastica.
Elevii au fost indrumati de catre profesoara Carmen Oprisanu, cea care recunoaste deschis ca s-a indragostit de Maramuresul istoic din momentul in care a ajuns sa fie dascal in Sighetu Marmatiei. Acesta este si motivul pentru care si-a propus sa le insufle dragostea pentru traditii si elevilor ei.
„Obiectivul acestei expozitii este cunoasterea, descoperirea si conservarea traditiilor culturale si artistice ale judetului Maramures. De curand am fost adoptata de Sighetu Marmatiei ca si dascal si am avut ocazia sa cunosc si sa admir casele si bisericile din lemn, portile monumentale sau gardurile frumos impletite”, a declarat Carmen Oprisanu, profesoara care i-a indrumat.
Vernisajul s-a incheiat cu un recital de clarinet sustinut de unul dintre elevi. Expozitia a fost vizitata deja de catre elevii de la scolile „Dimitrie Cantemir” si „Lucian Blaga” din Baia Mare. Expozitia va ramane deschisa pana in 27 octombrie.
Sursa: Andrei Gherghel