Vezi VIDEO
Obiecte de ceramica, articole vestimentare, dar si lucrari de grafica au putut fi admirate aseara, 23 mai, la expozitia gazduita in cadrul galeriei de la etajul al doilea al mallului baimarean. Lucrarile au fost realizate de elevii clasei a XII-a B de la Liceul de Arte din Baia Mare la finalul anilor de studiu, acestea certificand competentele lor dobandite la atelierele de ceramica, grafica si textile.
Expozitia a reunit lucrarile a 31 de elevi care anul acesta incheie clasa a XII-a la Liceul de Arte. Fiecare dintre absolventi a incercat sa isi dea frau liber imaginatiei, pentru a realiza un exponat cat mai reusit, care sa incununeze toate cunostintele asimilate pe parcursul liceului in cadrul atelierului de lucru ales.
„Suntem la un eveniment foarte important pentru Liceul de Arte, si anume certificarea atestatelor profesionale prin niste lucrari finite. Este o expozitie in care fiecare expozant isi arata un demers artistic, creativ, de realizare a unui produs. Sunt elevii clasei a XII-a de la Arte Plastice, unde din clasa a XI-a oferim trei ateliere: ceramica, grafica si textile”, a explicat profesoara care a coordonat atelierul de textile, Cristina Cucu.
Libertatea de exprimare, imaginatia si creativitatea au fost principalele coordonate dupa care s-au ghidat cei mai multi dintre elevi. Daca unii dintre ei s-au inspirat din flora sau fauna marina, altii au introdus elemente precum proverbele, citatele sau scene din basme populare in lucrarile lor.
„Lucrarile mele de atestat sunt facute dupa un basm romanesc «Cele 12 fete ale imparatului si palatul cel fermecat» si am ales sa fac un basm pentru ca imi place foarte mult tot ceea ce inseamna literatura romaneasca populara, motivele sunt foarte frumoase. Toate cartile noastre cu basme, cu povesti, duc lipsa de ilustratii si am considerat ca e nevoie de asa ceva”, a povestit una dintre elevele de la sectia de grafica, Ofelia Balint.
O alta eleva de la sectia de ceramica a ales sa aprofundeze tema marina, astfel ca a experimentat o fuziune intre ceramica si sticla pentru realizarea unor vase ornamentale.
„Am realizat un set de platouri cu teme si motive marine. Inspiratia a venit pe parcursul anului, am incercat diferite tehnici la inceput, cand am fost la ceramica, dar aceasta este prima data cand reusesc sa redau intr-un mod atat de profund toata ideea aceasta de mare si de ocean. In principiu, nu m-am axat foarte mult pe forma si pe structura lucrarii, cat m-am axat pe efecte. Pentru efecte am folosit sticla pisata, cioburi de sticla colorate, am incercat sa fiu cat mai inventiva”, a aratat o eleva de la sectia de ceramica, Simona Carla Timoc.
La finalul clasei a XII-a, dupa sustinerea atestatului, absolventii de la Arte Plastice obtin o diploma care le da posibilitatea ca, ulterior, sa se angajeze pe post de tehnician in domeniul studiat.
Sursa: Gabriela Kuhajda