Vezi VIDEO
Aproximativ 3.000 de copii au expus astazi, 5 iunie, in fata unui public numeros solutiile lor pentru salvarea satului maramuresean. Ideile lor au prins contur pe o coala de desen si prin arta si migala caracteristica scolarilor ei au desenat casuta bunicilor. Evenimentul, desfasurat sub egida “Arc peste timp – viata satului din Maramures, intre trecut si prezent. Casuta Bunicilor”, a avut loc in holul Palatului Administrativ. Expozitia a fost admirata atat de autoritatile locale, cat si cele judetene.
“Este practic o munca pe care au facut-o aproape 3.000 de copii, copii care la momentul cand am declansat acest proiect, <Salvarea satului maramuresean>, am facut-o cu foarte multa credinta. Si apoi mi-am dat seama, suntem aici oameni din administratie care suntem de o anumita perioada in judetul Maramures, ca nu e bine sa tot discutam la tot felul de simpozioane si intruniri de faptul ca identitatea noastra se duce pe apa sambetei. Sunt in acest colaj de imagini cateva lucruri pe care am vrut sa le vedeti, am vrut sa le constientizam si bineinteles ca am vrut sa ma raportez la copii. La varsta asta a mea am simtit ca salvarea este in acesti copii”, a declarat Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.
In opinia primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, solutii salvatoare pentru satul maramuresean nu mai exista atata vreme cat legile din Romania permit construirea unei case care nu se incadreaza in ansamblul satului traditional.
“Poate ca pe unii o sa ii supere, poate ca pe altii o sa ii trezeasca dar vreau sa va spun ca in ansamblu satul maramuresean nu mai poate fi salvat. Este prea tarziu. De aici incolo sunt cateva lucuri de facut, lucruri pe care le faci din punct de vedere urbanistic, le faci din punct de vedere social, din punct de vedere al dezvoltarii economice in asa fel incat sa reasezi niste lucruri in matca lor fireasca. Dar atata vreme cat langa o casa traditionala s-a construit o alta cladire care are un aspect nu tocmai placut si nu se potriveste in cea ce inseamna ambient in atmosfera satului traditional, nu mai poti face nimic. Nu o sa poti sa-i demolezi casa atata vreme cat ea a fost construita dupa toate normele legale”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
La expozitie a fost prezent si Grigore Lese, primul cetatean de onoare al judetului Maramures. “Nu putem trai in trecut. Trebuie sa traim clipa, prezentul si sa ne uitam spre viitor”, a declarat maestrul Grigore Lese.
In cadrul expozitiei au expus elevi din peste 40 de clase de la scoli din Maramures.
Sursa: Simona Vasiac