Vezi VIDEO
O sala de traditii militare, care poate fi catalogata drept mini-muzeu, a fost deschisa la Casa Armatei din Baia Mare. Machete de tancuri, statii de radio, masti de gaze, dar si echipamente speciale, documente, respectiv inregistrari din timpul instructiilor sunt expuse pentru public de catre tanchistii din judet, care vor sa scoata in fata istoria unitatii locale de elita a blindatelor. Initiativa reprezinta o premiera pentru Maramures. Ea are toate sansele sa devina un punct de atractie in zona, deoarece cadrele militare vor sa creasca numarul exponatelor pana in toamna acestui an.
Sala de traditii militare de la Casa Armatei a avut parte de numerosi vizitatori astazi, 25 iulie, cand in cadrul centrului s-a desfasurat un simpozion, care a marcat Ziua Tanchistului si care a reunit foarte multe cadre militare. “Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere ‘Alexandru Ioan Cuza’, filiala Maramures, sarbatoreste astazi implinirea a 94 de ani de la infiintarea armei tancurilor. La 1 august 1919 s-a infiintat, asa cum se stie, primul batalion de care de lupta cu garnizoana la Mihai Bravu. Aceasta este data care este considerata inceputul armei tancurilor in Armata Romaniei”, a explicat generalul de brigada in rezerva Grigore Marcel Pop, care a tinut o prezentarer in cadrul evenimentului de astazi.
El a explicat ca ideea deschiderii unei expozitii militare e o incercare de pastrare a traditiei si de subliniere a importantei pe care o are Regimentul 230 Tancuri “Pintea Viteazul” Baia Mare. “Am reusit pana acum sa adunam cateva exponate si urmeaza ca pana in 3 octombrie sa o imbogatim, pe baza altor exponate pe care le vom primi de la Muzeul Militar National si de la Arhivele Statului – inscrisuri, piese de armament, echipament s.a.m.d.”.
Deschiderea acestui mini-muzeu, la Cercul Militar din municipiu, marcheaza si aniversarea a 45 de ani de la infiintarea celor doua mari unitati din Baia Mare – Regimentul 230 Tancuri “Pintea Viteazul” si Regimentului 612 Artilerie Antitanc.
“Sigur ca suntem la inceput. Am facut niste pasi mai mici, dar, cu timpul, vom incerca ca in acesta sala sa se regaseasca tota activitatea tanchistilor si artileristilor maramureseni, care s-a desfasurat pe parcursul acestor 45 de ani si care este dusa mai departe de catre Batalionul 612 Artilerie Antitanc, care functioneaza inca in garnizoana Baia Mare”, a explicat colonelul in rezerva Ioan Bota, secretarul din Maramures al Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere.
Exponatele de la Casa Armatei sunt donatii ale cadrelor militare, un ajutor important in organizare venind din partea comandantului garnizoanei, colonel dr. Mircea Fechete. Cei care vor calca pragul mini-muzeului pot vedea si elemente de tinuta, memoratoare, rigle de calcul, casete cu filmari, fotografii, precum si trofee obtinute de militarii celor doua unitati din Baia Mare pe parcursul timpului.
Sursa: Florin Ciule