Vezi VIDEO
Artefacte precum varfuri de sageata si piepteni din corn de cerb, margele din vertebre de crap sau un zar din os pot fi vazute in cea mai recenta expozitie gazduita de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Piesele au fost descoperite in patru situri dacice din Transilvania si Banat, iar acum fac parte dintr-o expozitie itineranta care a ajuns la numeroase institutii muzeale din tara. Muzeul baimarean gazduieste si doua ateliere de mestesuguri, pentru ca vizitatorii sa vada cum erau confectionate diferite obiecte in vremea dacilor.
Expozitia a fost gandita de o echipa de muzeografi de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva si pana acum a ajuns in noua muzee din tara. Aproximativ 30 de artefacte din perioada dacica pot fi vazute in cadrul acesteia, unele dintre ele fiind confectionate din materiale dintre cele mai neobisnuite.
„Am incercat sa punem in valoare o serie de obiecte realizate din materii dure animale, si cand spun materii dure animale nu ma refer numai la os si corn, ma refer si la cochilii de melci, la dinti, la melci si altele. Toate aceste obiecte se regasesc in descoperirile de epoca dacica, atat in cele vizand viata de zi cu zi, cat si in cele vizand viata de dincolo, in descoperirile funerare”, a explicat Iosif Vasile Ferencz, arheolog si muzeograf la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva.
Cei dornici sa afle mai multe despre perioada dacica au ocazia sa vada si piese de armament, obiecte casnice sau de podoaba. In plus, pentru a cunoaste modul in care aceste obiecte erau fabricate, expozitia cuprinde un atelier de pielarie, un atelier de prelucrare a osului, dar si un spatiu decorat cu blanuri de oaie, in care poate fi vizionat un scurt filmulet informativ.
„Pentru cei care o sa aveti rabdare, cei care au adus aceasta expozitie au pus la dispozitie si un filmulet de 14 minute, in care toate piesele pe care le vedeti in atelierul de prelucrare a osului si cornului sunt detaliate, practic sunt toate etapele prelucrarii acelor obiecte. Va invit chiar pe dumneavoastra sa aveti curajul sa-i provocati pe colegii din ateliere, sa le puneti intrebari”, a precizat muzeograful Marius Ardeleanu, de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Expozitia ramane deschisa in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures pana in data de 30 aprilie si poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 8.00 si 16.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda