Vezi VIDEO si GALERIE FOTO
Galeria Millenium din centrul vechi al municipiului Baia Mare gazduieste pana la finele lunii iunie a.c. expozitia de arta contemporana a tanarului Norbert Baczai. La doar 29 de ani, artistul are participari la mai multe expozitii din tara si strainatate, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si pregateste lansarea unei agentii romano-americane de management si marketing in domeniul artelor vizuale. Lucrarile expuse la Millenium sunt realizate intr-o maniera originala, care combina in acelasi cadru mijloacele de exprimare proprii picturii, dar si sculpturii. Fecioarele in suferinta si viorile reprezentate obsesiv in zeci de ipostaze ies din rama tablourilor printr-o tehnica de melanj ce s-ar putea defini prin sintagma „pictura in basorelief”. O imperechere surprinzatoare intre doi termeni din ramuri artistice diferite.
Absolvent al sectiei de Arte Plastice si Decorative din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare si al masteratului la Facultatea de Arte din Timisoara, Norbert Baczai a reusit relativ rapid sa faca un pas in fata generatiei sale si sa depaseasca ostilitatile inerente unei lansari in viata artistica.
„Nu numai in Romania valoarea unui artist nu e apreciata cum trebuie. Si in Franta, si in Anglia e foarte greu sa ajungi sus, undeva, e foarte greu. Peste tot exista o mafie in lumea artei. Inclusiv in Franta, nu poti sa expui langa Luvru, sunt doar cativa care au acces acolo…”, a remarcat tanarul artist plastic baimarean.
Despre tehnica sa, Norbert Baczai spune ca presupune multa transpiratie.
„Trebuie lucrat foarte mult pentru a ajunge la asemenea forme. Este cand stau zile in sir sa creez ceva, apoi distrug toata lucrarea si-o refac numai sa iasa cum imi place mie”.
Munca artistului este, insa, rasplatita, pentru ca lucrarile atrag ochiul si socheaza de la prima privire.
Fecioarele care se nasc contorsionate intr-un amestec de tabla ruginita corodata cu acid de baterie, gips, panza si culoare reusesc sa comunice suferinta cu o putere greu de egalat prin tehnicile clasice ale picturii plane. Viorile mutilate ies si ele in relief, interpretand parca un cantec mut in mainile fecioarelor cu chipuri negre ca smoala. Intrebat despre mesajul acestei teme, Norbert Baczai a recunoscut ca are o slabiciune fata de misterul feminin.
„Pentru mine femeia este cel mai frumos lucru care exista”.
Chiar daca acesta nu e, in sine, un pacat, artistul a marturisit ca in viata de zi cu zi nu se considera un sfant. Ca sa-si mai spele din greseli, a creat o lucrare speciala, intitulata „Fantana pacatelor”, la care ii invita pe toti cei dornici de pocainta – oameni simpli si, mai ales, politicieni. Norbert Baczai a remarcat, insa, ca sala Millenium ar deveni intr-o clipa neincapatoare la cata lume ar trebui sa se perinde prin fata fantanii.
„Am inceput eu sa-mi spal pacatele in ea, dar pacate se vor face pana la sfarsitul lumii”.
Recent, baimareanul Norbert Baczai a decis sa isi puna in valoare si cunostintele de management si marketing in artele vizuale. Impreuna cu tatal sau, rezident in Statele Unite ale Americii, a infiintat firma BNL INTERNATIONAL ART, proprietara a marcii BNL ARTS. Scopul declarat este acela de a promova arta si artistii prin intermediul expozitiilor clasice, dar si prin internet. Pentru inceput, vor exista doua portaluri web: bnlarts.com (care va gazdui portofoliile unor artisti romani si straini) si theartsmanagement.com (care se va ocupa de impresarierea artistilor).
CITESTE SI:
Sursa: Dumitru Maris