Fundatia Social-culturala pentru democratie „identitate, unitate, generozitate, actiune” organizeaza, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, expozitia “Recuperarea modelelor strabune”, ce va avea loc in Sala Acvariu a institutiei de cultura bucurestene, in perioada 23 octombrie – 29 octombrie 2012. Vernisajul va avea loc marti, 23 octombrie 2012, de la ora 17.00.
In deceniul sapte al veacului trecut, a fost achizitionata pentru viitorul Muzeu de Etnografie de la Baia Mare o colectie de peste 200 de ”pogmate” sau ”carpe de modele”. In primavara acestui an, multumita proiectului cultural “Recuperarea modelelor strabune – din sertarele muzeului – de la bunici la stranepoti” – finantat de Administratia Fondului Cultural National, a venit vremea ca modelele sa faca o cale intoarsa, inspre lumea satelor si oraselor maramuresene si, acum, spre lumea larga.
Dupa ce au fost prelucrate, modelele au fost date pentru a fi refacute sau recreate de catre copiii din Cercurile de Creatie din scolile partenere: Sisesti, Surdesti, Danesti, Bontaieni, Sighetul Marmatiei, dar si studentilor de la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, precum si mesterilor maramureseni.
Expozitia gazduita de Muzeul National al Taranului Roman prezinta lucrarile si creatiile realizate de copiii din cele patru Cercuri de creatie, de mesterii maramureseni, de studentii clujeni, precum si imagini din timpul proiectului si, bineinteles, modelele ce si-au reinceput calea spre oameni.
Tinerii au lucrat cu drag si bucurie, iar speranta noastra consta in permanenta vechilor simboluri, fiindca ”viitorul apartine acelor care isi respecta identitatea prin continuarea traditiei”.
Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Partenerii proiectului: Fundatia Social-Culturala pentru Democratie “identitate, unitate, generozitate, actiune”, Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare; Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti; Universitatea de Arte si Design Cluj Napoca; Scoala cu clasele I-VIII Vasile Lucaciu Sisesti; Scoala de Muzica si Arte Plastice Sighetul Marmatiei; Asociatia Creatorii frumosului Tisa.
Sursa: Asociatia i.u.g.a