O expoziție „absolut specială” a fost vernisată miercuri, 2 februarie, la Muzeul de Istorie Suceava. Este vorba de 85 de lucrări de pictură semnate de Petre Abrudan, pictor reprezentativ pentru arta românească din Transilvania mijlocului secolului al XX-lea. Cei care vor să cunoască opera marelui pictor peisagist Petre Abrudan, autor de naturi statice de o maximă vitalitate cromatică, autor de portrete, un foarte bun pedagog, pot să viziteze expoziția amenajată în Galeria cu Bolți, în perioada 2 februarie – 3 aprilie 2022.
Am aflat de la directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, în deschiderea vernisajului, că doi artiști plastici suceveni au fost îndrumați de pictorul Petre Abrudan. Este vorba de Liviu Suhar, născut la Iacobeni, discipol al lui Petre Abrudan, și Mircea Hrișcă, născut la Doroteia. „Liviu Suhar ne-a dat ideea organizării acestei expoziții, întrebându-ne de ce nu aducem la Suceava și artă contemporană din Ardeal? I-am spus că sigur, de ce nu, iar el ne-a sugerat să începem cu Petre Abrudan. Este o mare realizare că am putut face această expoziție la Suceava, și pentru asta îi mulțumim mult fiicei artistului Petre Abrudan, Codruța Baban Abrudan, și soțului acesteia, care ne-a pus la dispoziție lucrări din colecția personală”, a spus Emil Ursu.
Acesta a amintit, totodată, că în curând, la Muzeul de Istorie Suceava, mai precis pe 11 februarie, va fi vernisată o altă expoziție deosebită, expoziția omagială Dimitrie Loghin. „Astfel, publicul va putea admira, va putea compara, începând cu jumătatea lunii februarie, opera unui artist – creația școlii de la Cluj, Petre Abrudan, și lucrările unui artist format la școala de artă plastică ieșeană, Dimitrie Loghin, care a fost și ucenic al lui Nicolae Tonitza”, a completat directorul Muzeului Național al Bucovinei, invitând publicul să treacă pragul muzeului, unde va descoperi adevărate comori ale artei plastice românești.
I.G.