Vezi VIDEO
12 scoli, alaturi de Asociatia Esperando, au luat parte la expozitia de machete, organizata de Garda Ecologica de pe langa Primaria Baia Mare, cu tema „Terra, un viitor fara dezastre ecologice”. Copiii, de la prescolari pana la liceeni, au realizat numeroase machete incercand sa surprinda crampeie de istorie sau scenarii futuriste cu privire la impactul omului asupra mediului inconjurator si efectele nocive ale poluarii.
La acest proiect au participat prescolarii de la Gradinita „Otilia Cazimir”, elevii de la scolile „Nicolae Balcescu”, „Vasile Alecsandri”, „Alexandru Ioan Cuza”, „Victor Babes”, „Mihail Sadoveanu”, „Nichita Stanescu”, „I.L Caragiale” si Scoala Gimnaziala Baia Sprie, precum si de la liceele „C.D. Nenitescu”, „Emil Racovita” si „Gheorghe Sincai”. Scopul proiectului a fost acela de a-i face pe tineri sa constientizeze riscul pe care amprenta umana il are asupra mediului si consecintele, de multe ori, dezastruoase, ale activitatilor umane.
„Actiunea a pornit ca o initiativa a Garzii Ecologice de pe langa Primaria Baia Mare. Elevii, realizand aceste machete cu manutele lor, au constientizat care sunt dezastrele ecologice si care sunt consecintele acestor dezastre, pornind de la amprenta ecologica umana”, a declarat Silvia Pop, coordonator Garda Ecologica Baia Mare
Tinerii si-au prezentat cu mandrie realizarile, evidentiind importanta protejarii mediului in contextul epocii industrializate in care traim. „Proiectul nostru reprezinta distrugerea planetei, atunci cand soarele arde totul, pentru ca se distruge stratul de ozon”, au explicat cei mai mici participanti, prescolarii de la Gradinita „Otilia Cazimir”.
„Am realizat o macheta, prin care sa prezentam efectele poluarii in timp. Avem un oras asa cum ar trebui el sa fie, verde, frumos, colorat, protejat, iar langa avem un altul extrem de poluat, unde iarba a disparut, iar turnul, similar cu cel al combinatului din Baia Mare, produce un efect negativ”, au explicat la randul lor liceenii de la Colegiul National „Gheorghe Sincai”.
Toti participantii au primit din partea organizatorilor diplome si plante ornamentale, drept simbol al educatiei ecologice pe care au dobandit-o in timpul proiectului.
Sursa: Tania Purcaru