Vezi VIDEO
La 25 de ani de la caderea regimului comunist si de la recastigarea libertatii romanilor, Episcopia Greco-Catolica a Maramuresului a organizat o expozitie care aduce in prim-plan drama traita in perioada comunista. Atunci mii de soldati, civili, preoti, ierarhi si monahi au trecut prin teroarea temnitelor comuniste, unele victime pierzandu-si viata in conditiile inumane din carcera, iar altii traind toata viata cu amintirea momentelor dureroase de pe vremea cand au fost inchisi. Expozitia s-a dorit a fi un apel la memorie, dar si o lectie de istorie pentru ca aceste pagini dureroase din existenta Romaniei sa nu fie uitate.
Sub titlul “Memoria ca forma de justitie”, in holul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare astazi, 18 decembrie, a fost vernisata o expozitie dedicata Memorialului Victimelor Comunismului. Evenimentul aminteste de teroarea prin care au trecut atatea victime ale regimului comunist, dar a fost si un prilej de a-i constientiza pe cei prezenti de ceea ce a insemnat inchisoarea de la Sighetu Marmatiei, acolo unde a ajuns in principal elita politica. Cei prezenti spun ca prin aceasta expozitie au incercat sa recupereze o parte din “adevarurile mutilate” si care scot la iveala atatea drame traite in perioada de dinainte de 1989.
“Pentru Biserica, urmarirea din partea securitatii a inceput inca din 1945. Sunt cele mai vechi informatii pe care le gasim despre Biserica Greco-Catolica in rapoartele securitatii. Raportele despre episcopul Alexandru Rus incep din iunie 1946, dar ne gandim uneori daca ceea ce este la CNSAS este suficient pentru a reconstitui toata drama respectiva sau documentele respective au mai fost periate, au mai fost lasate la o parte, spre a fi date publicitatii doar ceea ce nu deranja foarte mult”, a punctat preotul doctor Ioan Tambus.
Cei prezenti spun ca e important ca in principal tinerii sa-si faca o imagine reala despre ce a insemnat istoria, “nu ca o frumoasa poveste, ci si ca o parte care aduce cu sine tragediile societatii umane care s-au desfasurat mai ales in jurul sistemelor totalitare”. In acest context, au fost prezentate mai multe date statistice care au evidentiat cat de multi romani din diferite domenii de activitate au ajuns victime ale regimului comunist. Intre acesti martiri se gasesc si “fii ai Bisericii Greco-Catolice”.
“Dupa 23 august 1944, avem intre 100.000 si 180.000 de soldati si militari si civili arestati pentru deportare. Intre 1948-1952, 80.000 de arestati politic si decedati in inchisori. Intre 1948-1953, 15.000 de arestari sub acuzatii de apartenenta in cadrul miscarii de extrema dreapta din Romania, 3.000 de cadre ale Armatei, 2.000 de membri ai partidelor politice istorice, 400 de preoti ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici”, a precizat preotul Ioan Tambus.
De altfel, unii cercetatori afirma ca numai in vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej s-au inregistrat pana la 3 milioane de persoane care au trecut prin temnitele comuniste. Reprezentantii Bisericii Greco-Catolice au mai accentuat faptul ca “bisericile, indiferent de confesiune” au obligatia de “a-si prezenta sincer eroii, martirii, dar si tradatorii”.
Expozitia “Memoria ca justitie” poate fi vizitata in holul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare pana in data de 15 ianuarie. Expozitia a fost vernisata in 18 octombrie 2011 la Parlamentul European de la Bruxelles. In perioada 9 noiembrie 2011-15 martie 2012, evenimentul s-a desfasurat la Bucuresti, la Spatiul Public European al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, iar in perioada aprilie-iunie 2012 vernisajul a fost organizat in mai multe orase din Republica Moldova.
Sursa: Camelia Tocaci