Arta romaneasca si europeana cunoaste un grup de bisericute din lemn in care daltuirea in lemn si pictura iconografica realizata de taranii locului au format un unicat de mare rezonanta artistica. Datorita acestor valente arhitecturale si artistice, in anul 1999, opt biserici de lemn din Maramures au fost incluse pe lista UNESCO. Astfel, in patrimoniul cultural universal au intrat bisericile de lemn din Barsana, Budesti – Josani, Desesti, Ieud – Deal si Poienile Izei din Maramuresul voievodal, Plopis si Surdesti din Tara Chioarului si Rogoz din Tara Lapusului.
Aceste biserici isi completeaza valoarea prin patrimoniul mobil adapostit, reprezentat prin icoane imparatesti si icoane praznicare, mobilier de cult, obiecte de cult si carti bisericesti tiparite sau manuscrise. Inscriptiile daltuite in grinzi, semnaturile lasate pe ansamblurile parietale si icoanele praznicare si, nu in ultimul rand, insemnarile de pe batranele carti de cult sunt marturii ale vechimii crestinismului pe aceste meleaguri si file din istoria Maramuresului.
Sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures impreuna cu Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului si Consiliul Judetean Maramures au organizat expozitia intititulata „Maramures – Mostenire culturala – UNESCO”.
Pe aceasta cale organizatorii si-au propus sa promoveze patrimoniului mobil adapostit de grupul bisericilor UNESCO, contribuind astfel la promovarea „in extenso” a Bisericilor de lemn – produs emblematic al Maramuresului in contexul valorilor culturale universale. S-a reusit concentrarea unei valoroase colectii de icoane pe lemn si sticla, obiecte de cult si piese de mobilier de cult, acestea provenind de la cinci din cele opt biserici de lemn UNESCO din Maramures (Desesti, Ieud, Poienile Izei, Plopis si Rogoz).
Expozitia a fost vernisata la data de 19 septembrie 2008, la eveniment participand Prea Sfintia Sa Justinian Chira Marmureseanul, episcop al Maramuresului si Satmarului, Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Dolha, viceprimarul municipiului Baia Mare, Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Maramures, slujitori ai Sfintelor Altare dar si slujitori ai culturii si spiritualitatii maramuresene.
La deschidere a fost prezent si Dorin Handrea, lector in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (sectia Restaurare Arta Sacra). Acesta a condus lucrarile de interventie si restaurare a picturii murale de la biserica cu hramul „Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril” din Rogoz. In cursul anului 2004 – 2006, domnia sa a restaurat si o valoroasa colectie de icoane pe lemn, usi imparatesti si diaconesti, o caseta – proscomidiar si un policandru cu pasari, majoritatea realizate de Radu Munteanu, toate provenind de la biserica – monument UNESCO din Rogoz, in premiera valorificate in cadrul expozitiei de fata.
Deschisa la Muzeul Judetean de Isorie si Arheologie Maramures in perioada septembrie – noiembrie 2009, expozitia s-a bucurat de aprecierea Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
Secretarul general al acestui for, arhitect conf. dr. Sergiu Nistor a felicitat pe organizatori pentru originalitate si „rezultatul exceptional”: „…Expozitia de fata vine tocmai cu o contributie importanta in acest domeniu, al prezentarii patrimoniului mondial publicului, in scopul sensibilizarii sale pentru protejarea patrimoniului si fructificarea existentei sale: fructificare culturala, fructificare turistica”. Domnia sa a mai sugerat importanta itinerarii nationale si internationale a acesteia, fapt care s-a si realizat.
Dupa ce s-a bucurat de succes la Baia Mare, fiind vizitata de peste 1.300 de vizitatori platitori, expozitia de promovare a patrimoniului mobil din bisericile de lemn UNESCO din Maramures a fost deschisa la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui, in perioada 23 decembrie 2008 – 15 ianuarie 2009.
Perceputa drept cadou pentru vasluieni, in preajma Sarbatorii Nasterii Mantuitorului Isus Hristos, expozitia organizata in Sala „Arta” a fost vizitata in perioada amintita de aprox. 600 de vizitatori, acestia preluand din incarcatura harica a icoanelor maramuresene.
Urmatorul beneficiar al valorilor maramuresene din patrimoniul UNESCO a fost Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau. Expozitia a fost vernisata in data de 30 ianuarie 2009, in Galeria de Arta Contemporana a prestigioasei institutii muzeale, fiind vizitata de catre publicul bacauan pana la finele lunii februarie a.c.
Legaturile istorice, culturale si de credinta dintre cele doua tinuturi de legenda – Maramuresul si Bucovina – se vadeste si in zilele noastre prin organizarea expozitiei „Bucovina – Maramures – Mostenire culturala UNESCO” de catre Complexul Muzeal Bucovina si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Expozitia a fost vernisata in data de 10 aprilie 2009 (ora 13), in salile de la etajul muzeului din Suceava, in prezenta doamnei Elena Udrea, ministrul Turismului si a domnului Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava.
Expozitia se desfasoara in cadrul manifestarilor culturale „Pastele in Bucovina”, proiect initiat de Consiliul Judetean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor si Complexul Muzeal Suceava cu sprijinul Ministerului Turismului. Expozitia va fi deschisa la Suceva pana la data de 30 aprilie 2009.
Doamna Udrea s-a aratat impresionata de valoarea culturala si spirituala a expozitiei, declarand urmatoarele: „Cand am vorbit despre turismul religios, ecumenic, am avut in vedere tocmai aceste destinatii care pot fi extrem de atractive la nivel national si international. Ministerul nostru, eu personal, presedintele CJ vom fi alaturi cu tot ce putem face ca Bucovina si Maramures sa intre in circuitul si pe harta turismului religios si cultural ”.
Cu ocazia deschiderii oficiale a expozitiei, Gheorghe Flutur a felicitat pe organizatori pentru buna functionare a acestui act cultural. Referindu-se la legatura Bucovinei cu Maramuresul, Gheorghe Flutur a spus urmatoarele: „….le multumim fratilor nostri pentru ca suntem de acelasi neam, aicea noi am descalecat…Sa dea Dumnezeu ca aceasta punte spirituala sa fie un model pentru toata Romania. Asa cum este puntea spirituala dintre Bucovina si Tara Maramuresului, sa fie intre toti romaii”.
La vernisaj au mai fost prezenti: Popescu Sorin Arcadie – prefectul judetului Suceava, Lungu Ioan – primarul municipiului Suceava, pr. Gheorghe Bradatanu – vicarul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, alaturi de preotii Ioan Pop de la Parohia Poienile Izei si Chirila Ioan de la Parohia Rogoz (si alte oficialitati si directori de institutii deconcentrate CJ Suceava). Gazde ospitaliere au fost dl. Emil Ursu – directorul Compelxului Muzeal Bucovina si dl. dr. Mares Ioan – seful Sectiei de Arheologie si organizatorul expozitiei din partea muzeului bucovinean.
Muzeograful Marius Campeanu, curatorul expozitiei: „Pentru ca ne aflam in preajma Sfintei Sarbatori a Invierii Mantuitorului Isus Hristos, iar aceasta sarbatoare este o sarbatoare a bucuriei, doresc ca si expozitia noastra, expozitia organizata in colaborare cu Complexul Muzeal Bucovina sa fie o expozitie a bucuriei. Cei ce o vor vizita sa-si gaseasca linistea sufleteasca pentru a trai crestineste Invierea lui Isus Hristos”.
CITESTE SI:
Sursa: MJIA