![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vopsitul oualor, pregatitul cozonacilor sau dansul la sura sunt doar cateva dintre traditiile populare surprinse prin obiectivul aparatului de fotografiat de cativa fotografi amatori care au luat parte la cea de-a XII-a editie a taberei „Fotoetnografica”. Dupa mai bine de o saptamana petrecuta in mijlocul satenilor din zona Codrului din judetul Satu Mare in perioada sarbatorilor pascale, fotografii au selectat cele mai reusite instantanee si le-au cuprins intr-o expozitie, care a fost vernisata astazi, 1 iulie, in Salonul Artelor de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Daca la editiile anterioare tabara „Fotoetnografica” a incercat sa valorifice cultura populara maramureseana, de aceasta data fotografii au ales o zona bogata in traditii din Satu Mare. Scopul acestei tabere a fost tocmai descoperirea „comorilor” folclorice date uitarii.
„Nu ne putem compara cu bisericile de lemn din Maramures, dar totusi avem si noi cateva care, din pacate, au fost neglijate. Dupa cum ati vazut, portile de sura sunt foarte frumos ornamentate si in zona Barsaului si pe unde am umblat sunt functionale, deci inca se folosesc surile. Nu se mai ocupa atat de intens oamenii cu cresterea animalelor, dar pastreaza inca gospodaria traditionala”, a aratat unul dintre participantii la tabara, Stefan Enyedi.
Pe simeze au fost expuse lucrari care aduc in prim-plan elemente de arhitectura caracteristica zonei Codrului din judetul Satu Mare, dar si obiceiuri si traditii locale specifice sarbatorilor pascale sau portrete ale unor sateni care isi desfasoara indeletnicirile prin gospodarie. In total, peste 60 de instantanee realizate de cativa fotografi amatori pot fi vazute in cadrul expozitiei.
“Aceasta expozitie cuprinde o selectie de 65 de lucrari semnate de fotografi din Bucuresti, Aiud, Satu Mare, Baia Mare. Este surprinsa practic viata de zi cu zi a celor din zona Codru de Satu Mare: pregatirile de Pasti, sarbatoarea Pastilor si un joc traditional la sura, unde toti participantii erau imbracati in costum traditional codrenesc de Satu Mare”, a precizat organizatorul taberei, Felician Sateanu.
Fotografiile au fost realizate de Daniela Stanoiu (Aiud), Vlad Chiorean (Satu Mare), Stefan Enyedi (Satu Mare), Ilie Tudorel (Baia Mare), Costas Dumitrescu (Bucuresti) si Felician Sateanu (Baia Mare). Expozitia gazduita de Salonul Artelor ramane deschisa vizitatorilor pana in data de 11 iulie.
Proiectul „Fotoetnografica” a fost realizat printr-o colaborare intre Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures si institutia similara din judetul Satu Mare. Organizatorii au dezvaluit ca urmatoarea editie a taberei Fotoetnografica ar putea avea loc tot in judetul Satu Mare, de aceasta data in tara Oasului.
Sursa: Gabriela Kuhajda