Sapte fotografii realizate de baimareanul Felician Sateanu in cadrul proiectului „Fotoetnografica”, avand ca tema bisericile de lemn din Maramures sunt expuse in aceste zile la Biblioteca Judeteana din Cracovia. Fotografiile fac parte dintr-o expozitie care reuneste 63 de fotografii realizate de cinci fotografi, tema expozitiei fiind bisericile de lemn din partea de nord – vest a Romaniei.
„Din fotografiile expuse, sapte sunt cu imagini din si despre bisericile de lemn din Maramures. Imaginile selectate fac parte din arhiva Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, realizate de mine in cadrul proiectului „Fotoetnografica”. Pe langa alte actiuni cu caracter de promovare a culturii traditionale, aceasta participare la un proiect international este o buna promovare a valorilor spirituale ale Maramuresului. Speram ca prin actiunile noastre sa reusim crearea adevaratei imagini despre Maramures in lume”, a spus fotograful Felician Sateanu.
Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj in parteneriat cu Oficiul Judetului Malopolska, care si-a propus sa promoveze valorile culturale poloneze si romane. In cadrul expozitiei sunt prezentate lucrari ale fotografilor Ioan Bruchental, Felician Sateanu, Adriana Andrei, Raluca Betea si Stefania Cruceru. Vernisajul a avut loc in 1 martie, expozitia urmand sa fie deschisa pana in 21 martie. Fotografiile urmeaza sa fie expuse si in Romania, prima data la Cluj si, dupa aceea, in Baia Mare, ca urmare a colaborarii dintre cele doua institutii de cultura similare.
Expozitia a fost dedicata bisericilor de lemn din nord – vestul Romaniei datorita importantei culturale pe care o au. Traditia construirii bisericilor de lemn in Transilvania este indelungata, documentele mentioneaza astfel de constructii incepand cu secolul al XIV-lea. Aceste monumente religioase infatiseaza ampla raspandire a prelucrarii lemnului in zona mentionata, material de constructie care era la indemana si putin costisitor. Bisericile ilustrate prin fotografiile din aceasta expozitie au fost construite si decorate de-a lungul secolelor XVII-XIX.
Sursa: Andrei Gherghel