Vezi VIDEO
Trei studenti moldoveni, pasionati de Maramures, si-au vazut in aceasta seara, 20 noiembrie, visul implinit, realizand prima expozitie de pictura si grafica. Tinerii au ales sa urmeze facultatea in Baia Mare, fiind studenti la specializarile pictura si filosofie. Au optat sa-si continue studiile in Baia Mare intrucat, asa cum au marturisit, Maramuresul a constituit o sursa de inspiratie in lucrarile lor, tinerii artisti fiind fascinati de peisajele si de traditiile zonei. De altfel, ei au prezentat publicului lucrari de pictura si grafica, ce infatiseaza, in cea mai mare parte, porti de lemn, port si case traditionale, dar si peisaje din sate, tinerii dezvaluind ca, in locurile cutreierate s-au simtit ca si acasa, fiind inconjurati de oameni calzi si primitori.
Expozantii, studenti la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, fosti absolventi ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chisinau, au recunoscut ca nu le-a fost greu sa se acomodeze in Maramures. Si asta pentru ca oamenii pe care i-au intalnit in anii de studiu i-au facut sa se simta in largul lor, iar zona a constituit o inepuizabila sursa de inspiratie pentru activitatea lor artistica.
“Ma bucur ca am ajuns aici, fiindca zona este una minunata. Maramuresul a fost o descoperire pentru toti trei. Exista si o oarecare legatura cu ceea ce avem acasa fiindca e o zona primitoare, calda din start si asta cred ca ne leaga si oarecum si portul are ceva in comun si blandetea. Oamenii sunt foarte blanzi aici. Eu cel putin am intalnit oameni foarte buni la suflet”, a spus Alexandra Clapantiuc.
Pe langa delatiile arhitecturale – porti de lemn sau usi de biserici – surprinse in satele din Maramures, in lucrarile expuse de tineri se regasesc si peisajele, studenta Iulia Stratan marturisind ca a fost fascinata de culorile intense ale cerului imortalizat in panzele sale.
“Sincer vorbind cerul difera. Nu stiu, culorile sunt foarte aprinse. Am fost surprinsa de ce diversitate de culori putea sa fie uneori, verde chiar pe alocuri si violet. Chiar m-a impresionat”, a spus Iulia Stratan.
Tinerii sunt hotarati sa se bucure din plin de timpul care le-a mai ramas si sa cutreiere cat mai mult prin judet pentru a surprinde sub penel locuri, oameni si peisaje inedite.
“Toate sunt reprezentative zonei Maramuresului si chiar si in viitorul apropiat lucrarile mele vor fi pe aceasta tema pentru ca nu stiu cat mai stau in Romania si vreau sa profit cat mai mult si sa fac lucrari in acest gen”, a declarat Nicolae Prisac.
Lucrarile celor trei studenti vor ramane pe simezele Salonului Artelor de la Biblioteca Judeteana pana la sfarsitul lunii.
Sursa: Diana Grad