Vezi VIDEO
„File din jurnalul unui peregrin european” au fost expuse la Muzeul Judetean de Arta din Baia Mare. Autorul este pictorul Serge Vasilendiuc, un artist plastic, fotograf si calator neostenit, cu un destin atipic. Nascut in Republica Moldova, a locuit o perioada in capitala Transilvaniei, la Cluj Napoca, iar de cativa ani traieste in Polonia, la Cracovia. Expozitia a fost definitia de criticul de arta Tiberiu Alexa ca fiind „un discurs de virtuozitate si gandire extrem de sensibila”.
In peregrinajul sau prin lume, artistul Serge Vasilendiuc a descoperit tinuturi cu un farmec aparte. Cu sensibilitatea specifica artistilor, Serge Vasilendiuc n-a ramas indiferent la ceea ce a vazut, ci a decis sa transpuna in culoare, cu ajutorul penelului, motivele, peisajele, dar si specificul regiunilor vizitate. Asa au rezultat cele 31 de lucrari care, incepand de ieri, 9 aprilie, au fost expuse la Muzeul Judetean de Arta in cadrul expozitiei „File din Jurnalul unui Peregrin European”. Pe simeze pot fi admirate motive specifice mai multor tari, respectiv din Grecia, Germania, Franta, sudul Italiei, dar si Romania.
Artistul a marturisit ca a fost fascinat de Maramures, avand ocazia sa viziteze judetul in ultimii ani, cu ocazia taberelor de pictura la care a participat. „Eu am locuit mai multa vreme in Romania, in Cluj, nu departe de aici, in Ardeal, in capitala Transilvaniei, dar Maramuresul a fost oarecum in acea perioada ocolit, mai putin partea estica pe care am vizitat-o in urma cu vreo zece ani. Intr-adevar l-am descoperit Maramuresul ca o zona pe care atunci am evitat-o. Este o surpriza pentru mine ca si culoare, traditii, porturi, oamenii. E o regiune aparte in sensul pozitiv, cu o aura, un farmec”, a declarat Serge Vasilendiuc.
Pictorul a mai aratat ca desi autenticul incepe sa se piarda, modernismul facandu-si tot mai mult simtita prezenta in zonele cu traditie, totusi in Maramures sunt inca elemente ce trebuie valorificate. Acesta a dat exemplul capitelor de fan pe care le-a suprins in Breb si despre care spune ca strainii ar fi incantati sa le vada.
„Conditia este sa valorificam ceea ce avem autentic si adevarat, ce s-a pastrat in Maramures. De exemplu, aceste capite de fan, daca ii vorbesti unui francez sau englez despre aceste capite, n-o sa stie ce inseamna. O sa creada ca-i un clopot, o piramida, un arc frant, dar nu va sti ca e capita de fan”, a punctat Serge Vasilendiuc.
Expozitia aduce in prim-plan „gandirea extrem de sensibila” a lui Serge Vasilendiuc, dupa cum a remarcat criticul de arta Tiberiu Alexa. „Va multumim ca sunteti alaturi de noi la prezentarea oficiala a unei exceptional de interesante expozitii de pictura, Un discurs despre virtuozitate si gandire extrem de sensibila a unui artist care mi se pare ca poate fi caracterizat prin urmatoarea expresie pe care indraznesc sa o compun aici: tandretea rationalistului de catifea. As sublinia prin aceasta calitate extraordinara una din dimensiunile care ma fascineaza in lucrarile lui Serge Vasilendiuc si anume aceasta provocare la tactil pe care ne-o adreseaza rafinatul orizont cromatic”, a mai spus Tiberiu Alexa.
Expozitia, organizata de Muzeul Judetean de Arta, Centrul Artistic Baia Mare in colaborare cu Institutul Polonez Bucuresti, ramane deschisa pana in data de 12 mai.
Sursa: Camelia Tocaci