Vezi VIDEO
Culesul strugurilor se apropie, iar Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare a deschis astazi, pentru vizitatori, expozitia permanenta a preselor de struguri, Doritorii pot sa vada teascuri de diferite dimensiuni.
Specialistii spun ca presele de struguri fac parte din cele mai interesante aspecte ale culturii populare materiale.
,,Presele de struguri pe care noi le avem, in nordul Romaniei, par a fi deosebit de interesante tocmai prin dimensiunile lor. Avem prese de struguri care au grinda de presare de doua tone. Sunt doua piese de acest gen foarte mari si puteau presa pana la 1000 de kg de struguri o data”, a declarat Janeta Ciocan, etnolog.
Pe teascuri este inscriptionata data fabricarii, dar si numele detinatorului. Totodata, pot fi vazute si teascuri mai mici, care demonstreaza inca o data ingeniozitatea taranului roman, ele fiind construite numai din lemn.
,,Expozitia ramane permanenta. Noi avem o colectie formata din cinci sau sase piese de acest gen, de toate dimensiunile. De la cel mai mare pana la unul foarte micut cu care se presau strugurii ramasi necopti oarecum si din care se obtinea otetul de vin”, a adaugat etnologul.
Specialistii spun ca in Cicarlau pot fi vazute in functiune o serie de astfel de prese pentru struguri. Printre ele se afla un teasc, care este cel mai vechi din zona si care a fost realizat in 1836.
Sursa: Carmen Bizău