Vezi VIDEO
Un pasaport eliberat in 1859 de catre Ministerul Trebilor Straine al Tarii Romanesti pe numele unui anume Ghita Nica, plecat cu treburi in Transilvania, a fost adus in Baia Mare, la Muzeul de Mineralogie. Acte negustoresti, diplome de studii, stampile cu monogramele apartinatorilor, dar si ”stra-strabunicul” pasaportului romanesc sunt expuse, incepand de astazi, 19 iulie, la institutia de cultura baimareana.
Expozitia cuprinde piese din colectii private, ce au fost pastrate si conservate de Muzeul ”Casa Muresenilor” din Brasov. Unele dintre documente dateaza din secolul XVIII, iar ceea ce le confera autenticitate sunt sigiliile imprimate in ceara, cerneala sau fum. Cea mai veche piesa expusa la Baia Mare dateaza din 1770 si este un precursor al actelor de vanzare – cumparare din perioada actuala.
Printre obiectele de valoare ce pot fi vazute la Muzeul de Mineralogie se afla si pasaportul scris caligrafic de un functionar al Ministerului Treburilor Straine, care cu migala a scris in romana si franceza semnalmentele romanului care a cerut documentul pentru o calatorie de doua luni in Transilvania si a precizat ca acesta este necesar pentru ”ori ce ocazie”, iar autoritatile transilvanene, in baza lui, trebuie ”sa-i dea ajutor si protectie in caz de trebuinta”.
”In patrimoniul Muzeului «Casa Muresenilor» din Brasov se afla aproximativ 300 de impresiuni sigilare conservate pe documente, sapte dintre acestea dateaza din secolul al XVIII-lea, iar cea mai veche poate fi vazuta in vitrina, este un act negustoresc din anul 1770 si are o impresiune sigilara in fum”, a aratat curatorul expozitiei, muzeograful Marinela Barna.
Este pentru a doua oara cand muzeografii brasoveni prezinta in Baia Mare obiecte de patrimoniu care surprind o particica din istoria Transilvaniei, dar si fostelor Principate Romane. Expozitia ”Sigiliul – Garantia originalitatii” cuprinde doar o parte din piese. In patrimoniul muzeului brasovean s-au pastrat 276 de impresiuni sigilare conservate pe documente.
”Sigilografia este o stiinta si moderna si veche, ea este una auxiliara istoriei, se ocupa cu studiul matritelor si a impresiunilor sigilare care au aparut de-a lungul vremurilor. Chiar si in antichitate existau sigilii, desigur, sub alte forme, sub forma de inele sau pietre, care erau gravate. Ulterior, pe parcursul timpului ele s-au dezvoltat, luand o amploare deosebita in Evul Mediu. La noi in tara, in perioada secolulului XVI-XVII, pe la curtile domnesti, se foloseau aceste sigilii”, a precizat directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Ioan Bob.
In zilele noastre, sigiliile au fost inlocuite cu stampile. Si mai recent este certificatul digital, care permite utilizatorilor identificarea pe internet.
Organizatorii au anuntat ca expozitia va ramane deschisa la Muzeul de Mineralogie pana in luna septembrie. Pretul unui bilet de intrare este de 3 lei pentru elevi si studenti, 7 lei pentru adulti si 5 lei pentru grupurile de adulti.
Sursa: Gabriela Kuhajda