Vezi VIDEO
Concurs inedit in sala de sport a Liceului Teoretic “Emil Racovita” din Baia Mare. Sute de iepuri si gaini uriase concureaza in acest sfarsit de saptamana pentru titlurile de campioni ai Maramuresului la diferite rase, in cadrul celei de a 13-a editie a Expozitiei judetene de pasari si animale mici cu blana.
Printre vedetele expozitiei se numara pasarile din rasele Brahma si Cochinchina, dar si iepurii giganti, precum Uriasul, Pestritul si Berbecul German. “Avem in jur de 170 de pasari, 70 de porumbei si 121 de iepurasi, care provin din judetele Cluj, Salaj si Maramures. La gaini avem rase grele, ornamentale, pitice si mixte, iar la iepuri avem rasele grele, decorative si mixte, pentru carne si pentru blana”, a declarat Victor Gherghel, presedintele Asociatiei “Creasta Cocosului” Maramures.
Peste 50 de arbitri jurizeaza toate aceste animale, in asa fel incat campionii fiecarei rase in parte sa fie cele mai frumoase exemplare din expozitie. “In primul rand, ne uitam mai intai la forma corpului, care trebuie sa fie cilindric, iar la capat sa fie frumos rotunjit. Apoi ne uitam la calitatea blanii, la culoarea de acoperire, la forma capului si a urechii si nu in ultimul rand la sanatate si intretinerea animalului”, a declarat arbitrul Lucian Sas.
“Fiecare rasa are un standard si cu cat animalul se apropie de acest standard cu atat spunem noi ca este mai frumos. Conteaza si defectele ereditare, genetice, care se taxeaza mai mult, pentru ca se transmit, dar si defectele de crescator, care inseamna intretinere proasta, pene rupte, aripi rupte, creasta inghetata, sunt defecte de crescator si defecte genetice si toate se depuncteaza”, a adaugat arbitrul Dan Merca.
Unele produse de la aceste specii de pasari sunt folosite in scop terapeutic si dietetic, cum ar fi ouale de prepelita, in timp ce carnea de porumbel, prepelita, fazan si bibilica, dar si cea de iepure are calitati culinare deosebite.
Teodora creste Uriasi Germani de doar un an, dar este extrem de incantata de aceasta rasa de iepuri. “Sunt foarte simpatici, cresc foarte mari si este o placere sa te ocupi de ei, pentru mine este un hobby. Nu sunt rase greu de crescut. Am mai avut iepuri, dar rasele obisnuite, de casa, iar de un an ne-am cumparat si iepuri de concurs”, a declarat Teodora.
Expozitia poate fi vizitata in sala de sport a Liceului Teoretic „Emil Racovita”, sambata intre orele 8.00 si 20.00 si duminica intre orele 8.00 si 17.00.
Sursa: Tania Purcaru