Vezi VIDEO
Planetariul Baia Mare si-a propus sa readuca in actualitate denumirile si traditiile legate de fenomenele stelare existente in cultura populara romaneasca. La sfarsitul acestui an, vizitatorii institutiei muzeale vor putea sa descopere, prin intermediul unei expozitii digitale interactive, unicat in Romania, mitologia astrala autohtona. In una din salile planetariului vor fi instalate mai multe plasme, pe care vor rula animatii cu constelatiile si denumirea lor in romana, precum si povestea fiecareia in parte.
Pe langa expozitia digitala, prin intermediul unui program specializat, numit Stellarium, folosit atat de astronomi amatori, cat si de profesionisti, mitologia stelara romaneasca va putea fi consultata din orice colt al lumii. In acest mod, Carul Mare, Arcasul sau Ciobanul cu oile, asa cum sunt denumite unele dintre constelatii in mitologia romana, vor putea fi cunoscute de toti utilizatorii. Pasul este foarte important, deoarece in acest program, care reprezinta un planetariu virtual, mai apare doar o mitologie stelara din Europa.
„Am constatat cu surpriza ca pe acest soft, in afara de mitologia occidentala, cea care de fapt reprezinta constelatiile folosite in sistemul Uniunii Astronomice Internationale, mai exista o singura mitologie, cea norvegiana”, a spus Ovidiu Ignat, sef Sectie Planetariu Baia Mare.
Mitologia stelara romaneasca are doua componente, una agrara, cerul fiind vazut ca un ceas in functie de care se desfasurau muncile campului, cat si una crestina, constelatiile fiind asociate cu credintele religioase. Prin intermediul acestui proiect se doreste readucerea acestora in actualitate, pentru ca si generatia actuala sa poata cunoaste credintele stramosilor.
„Colegii mei s-au gandit ca ar fi bine sa punem intr-o lumina moderna aceste traditii populare. In aceasta sala se vor pune noua plasme pe care se vor derula diferite constelatii, fiecare cu povestile care o caracterizeaza”, a declarat Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.
Proiectul, care este finantat de Administratia Fondului Cultural National, are ca termen de finalizare 15 noiembrie 2012, atunci cand va avea loc si un seminar la care vor participa specialisti din toata tara.
Sursa: Andrei Gherghel