Sute de maramureseni vor fi despagubiti de stat pentru exproprierea terenurilor private peste care va trece DN 1C, aflat in reabilitare. Sumele care le vor fi platite de stat, prin Ministerul Transporturilor, sunt cuprinse intre 1 leu si aproape 12.000 de lei.
Statul roman, prin Ministerul Transporturilor, a declansat procedura de expropriere a peste 220 de portiuni de teren arabil, fanete si pasuni din comuna Valea Chioarului, cuprinse intre doar cativa metri patrati si 7 ari. Masura este motivata de Guvern prin lucrarea de utilitate publica „Reabilitarea Drumului National 1C Dej – Baia Mare”.
Terenurile apartin unor localnici, dar si unor firme, ascoiatiei composesorele si parohiei ortodoxe din Valea Chioarului, ultima urmand sa fie despagubita pentru cativa metri patrati din zona cimitirului, pe unde va trece DN 1 C. Sumele cu care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) ii vor despagubi pe maramureseni oscileaza intre 1 leu (pentru o suprafata de 3 metri patrati de teren arabil) si aproape 12.000 de lei.
Pentru aceeasi lucrare de reabilitare a DN 1C va fi expropriata si o localnica din comuna Boiu Mare. Conform contractului de executie, lucrarile pe DN 1 C, care prevad reabilitarea a 86,5 kilometri de drum intre Baia Mare si Dej, trebuie finalizate pana la sfarsitul acestui an.
Consortiul care a castigat executia tronsonului de 86,5 kilometri din DN 1C este format din doua firme: JV PA&CO International – firma miliardarului bacauan Costel Casuneanu, supranumit „Regele asfaltului” – si Kemna Bau Andreae Gmbh – o firma germana din Pinneberg, detinuta de Erwin Fleischer si Mario Kappler. La finalizarea reabilitarii, consortiul va incasa 56,6 milioane de euro, finantarea lucrarii fiind asigurata de Banca Europeana de Investitii si Guvernul Romaniei.
Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in 3 ianuarie 2011, iar proiectul trebuie finalizat pana la 3 ianuarie 2013. La sfarsitul lunii aprilie 2012, stadiul de executie al lucrarilor era de 50,10%, conform directorului Directiei Regionale Drumuri si Poduri Cluj, Ion Pantelimon.
Sursa: Catalin Vischi