Nici argumentele de ordin etic, nici amenintarea cu actionarea in justitie nu vor impiedica presa americana sa continue sa exploreze e-mailurile piratate de pe serverele Sony Pictures, mai ales ca unele dintre acestea sunt deosebit de stanjenitoare pentru studioul hollywoodian.
Redactorii-sefi ai catorva mari publicatii americane au reafirmat luni ca datoria lor este de a informa publicul despre acele e-mailuri confidentiale, facute publice in urma unui vast atac cibernetic comis asupra studiourilor Sony.
„Am fost foarte clari: am utilizat documente facute publice de catre altii”, a declarat Dean Baquet, de la The New York Times. „Nu am face un serviciu cititorilor daca am spune ca acele documente nu sunt interesante. Dar principala problema, asupra careia ne concentram, este aceasta: «Merita oare aceste documente sa apara intr-un articol?»”, a continuat el.
Totusi, Dean Baquet considera ca documentele si e-mailurile piratate de la Sony Pictures nu au o valoare la fel de mare precum cele din WikiLeaks din 2006, care au fost prezentate pe larg in acelasi cotidian american.
La randul sau, blogul Gawker, specializat in informatii despre celebritati si companii din mass-media, intentioneaza sa isi continue acoperirea agresiva din punct de vedere metiatic a acestui scandal, dezvaluind „documente deosebit de interesante”, care ofera cititorilor rara posibilitate de a descoperi schimburile interne de corespondenta in cadrul unei mari companii multinationale.
„Vom continua sa acoperim acest subiect, care intereseaza in mod clar opinia publica”, a explicat directorul Gawker, Heather Dietrick.
„Jurnalistii nu ar trebui sa participe la furtul de informatii, dar daca ele sunt facute publice ei au obligatia de a le citi si de a verifica daca ele sunt adevarate, daca sunt fiabile si daca merita sa fie analizate intr-un articol”, a adaugat John Watson, profesor de jurnalism la American University din Washington.
Atacul informatic din 24 noiembrie, comis de pirati cibernetici care ar putea fi originari din Coreea de Nord, a fost unul dintre cele mai grave comise vreodata impotriva unei companii atat de mari precum Sony Pictures. Atacul a expus datele personale, inclusiv adrese, e-mailuri si numere de securitate sociala, ale celor 47.000 de angajati de la Sony, dar si ale unor celebritati.
Printre documentele care au fost publicate deja, unele sunt deosebit de stanjenitoare pentru Sony, precum e-mailurile copresedintei Amy Pascal, care a scris fraze cu tendinte rasiste despre Barack Obama in corespondenta sa cu un producator de film.
Sony se afla de atunci intr-o situatie dificila, incercand sa gestioneze situatia de criza, mai ales dupa difuzarea pe internet a unor e-mailuri insultatoare, in care un producator al acestor studiouri a decris-o pe Angelina Jolie drept „un copil rasfatat prea putin talentat”.
Potrivit site-ului revistei Variety, supranumita „Biblia industriei de divertisment”, Amy Pascal a incercat sa tempereze situatia, inainte de o eventuala publicare a altor e-mailuri, expediind un mesaj mai multor celebritati din industria cinematografica, mai ales celebrului producator Harvey Weinstein, in care si-a cerut iertare in avans pentru orice cuvinte injurioase pe care le-a folosit la adresa lor in corespondenta sa.
Consecintele financiare ale atacului informatic comis asupra Sony Pictures Entertainment nu au fost deocamdata evaluate. Cinci filme distribuite de studioul hollywoodian au fost difuzate online, inclusiv unele care nu au fost inca lansate in cinematografe, precum „Annie” si „Still Alice”, dar si o versiune nefinalizata a scenariului pentru urmatorul film din seria „James Bond”, intitulat „SPECTRE”.
Sursa: Mediafax