Vezi VIDEO
Sute de elevi de la mai multe scoli din judet au invatat cum sa se comporte in societate prin realizarea unor proiecte inedite, care au fost prezentate astazi, 1 aprilie, in cadrul proiectului educational „Bunele maniere, ieri si azi”. Echipajele formate din mai multi tineri au realizat scenete, filmulete in care au interpretat diferite roluri, dar si cantece in ale caror versuri au prezentat bunele maniere si modul in care utilizarea acestora schimba perceptia asupra unei persoane.
Proiectul „Bunele maniere, ieri si azi” a ajuns anul acesta la cea de-a doua editie. Daca tema centrala de anul trecut a fost „Cei sapte ani de acasa”, competitia din acest an a atras atentia asupra modului in care oamenii se comporta in viata de zi cu zi.
„Tema editiei a doua este «Cum ne comportam». Am plecat de la prima editie, cu «Cei 7 ani de acasa» si am ajuns sa stim «Cum sa ne comportam». Au avut deosebite activitati, au realizat filmulete, prezentari, colaje au facut, elevii au fost chiar dornici sa prezinte activitatile acestea, mai ales scenetele si filmuletele cu «Asa da» si «Asa nu». Chiar am fost surprinsa ca elevii au stiut sa puna unele lucruri in practica, s-au documentat, au dorit sa afle cat mai multe lucruri noi legate de felul cum ne comportam si chiar au venit ei cu unele propuneri”, a precizat coordonatoarea proiectului, Dorina Miclaus.
Scopul acestei activitati extrascolare este acela de a le arata elevilor de pe bancile scolii ce trebuie sa faca, dar si ce comportamente trebuie sa evite la scoala, pe strada, in mijloacele de transport sau intr-o institutie publica. Fiecare echipa s-a straduit sa realizeze o prezentare cat mai reusita, surprinzand comportamente uzuale din viata cotidiana, dar si idealuri despre ce inseamna bunele maniere.
„Noi, cei de la Colegiul National «Mihai Eminescu», am avut trei proiecte: un proiect power point, un filmulet si un cantecel. Toate au fost facute de noi, aceste materiale au fost alese in urma unui concurs. In primul rand, un om manierat trebuie sa stie sa se comporte, politetea, respectul, toleranta, rabdarea, toate acestea ar trebui sa fie calitatile unui om manierat”, a explicat o eleva, Anca Anastasia Pop.
„A fost usor, noi toti colegii am improvizat pe moment si, pana la urma, ne-a placut rezultatul final. Aceasta sceneta a avut scopul de a arata doua momente intr-o zi normala la primarie: unul a fost bun, celalalt n-a fost la fel de bun, am vrut sa aratam cum ar trebui sa se poarte si cum nu ar trebui sa se poarte angajatii dintr-o institutie”, a povestit un alt elev, Stefan Enache.
La finalul intalnirii de astazi, echipele participante au primit carti, iar profesorii coordonatori au fost recompensati cu diplome. Organizatorii au aratat ca editia de anul viitor a proiectului va avea ca tema „Codul bunelor maniere, ieri si azi”.
10 unitati de invatamant au participat la concurs, printre acestea fiind Colegiul National „Mihai Eminescu”, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, dar si scoli din alte localitati, precum Liceul „Traian Vuia” din Tautii Magheraus sau Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Targu Lapus. Totodata, la proiect au luat parte si reprezentanti ai Facultatii de Litere, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Proiectul educational extracurricular a fost realizat de organizatia non-guvernamentala „Comunicati prin noi”, in parteneriat cu Casa Corpului Didactic si Primaria Municipiului Baia Mare.
Sursa: Gabriela Kuhajda