In urma cu cinci ani, cumpararea unui card sim pentru telefon in Myanmar (denumita si Birmania, a doua tara ca marime din sud-estul Asiei) costa 2000 de dolari, fiind o extravaganta pe care si-o permiteau doar oamenii bogati si influenti. La acea perioada, tara iesea la suprafata dupa decenii de izolare, impusa de dictatura militara, scrie Bloomberg.
Dupa ce Myanmar a devenit un guvern nominal civil, operatorul de comunicatii mobile, Myanmar Post and Telecommunications (MPT), aflat in proprietatea statului, a micsorat pretul pentru un card sim, de la 2000 de dolari, la doar 250 de dolari, anul trecut. Insa, aceasta micsorare, desi una importanta, nu poate fi accesibila, in conditiile in care media venitului anual este de 200 de dolari.
Obiectivul guvernului este ca pana in 2016, 74% din populatia tarii sa aiba acces la serviciile de telefonie mobila. Procentul actual este de doar 12% din populatia Birmaniei.
Punerea in aplicare a inceput anul trecut, prin cautarea de investitori straini care sa-si asume o parte din costuri. Oamenii de afaceri straini au primit cu mare interes vestea ca ar putea investi intr-o tara cu 51 de milioane de potentiali utilizatori.
Razboiul de licitare s-a dovedit a fi unul aprig, doar doua companii de telefonie mobila fiind castigatoare. Astfel ca, in august, grupul arab Qatar Ooredoo incepea vanzarile cartelelor sim 3G cu doar 1,5 dolari, in urmatoarele zile magazinele inregistrand vanzari record.
Pana la sfarsitul lui septembrie, compania norvegiana Telenor (TEL:NO) preconiza o acoperire majoritara a tarii. Ambele companii taxeaza de la 2 la 4 centi pe minut.
Sursa: Ziarul financiar