Vezi VIDEO
Presedintele Universal Alloy Corporation US, John Ball, sef al companiei americane care face o investitie de 30 de milioane de dolari in Dumbravita, se afla in Maramures pentru a inspecta lucrarile la fabrica de componente de avion din comuna. Omul de afaceri din SUA este optimist, insa a recunoscut sincer ca are si motive de nemultumire. John Ball a aratat ca „autoritatile locale si judetene nu s-au tinut de cuvant si inca nu au reusit sa construiasca un drum de acces pana la fabrica”, desi si-au luat acest angajament. Reprezentantii administratiei s-au scuzat si au dat vina pe lipsa fondurilor de la guvern. John Ball a mai criticat si birocratia excesiva din Romania, aratand ca autoritatile nu au tinut pasul cu ritmul rapid de lucru al americanilor.
Cei mai interesati de investitie au fost insa maramuresenii de rand, iar multi dintre ei si-au pus sperante ca vor putea lucra la Dumbravita. Lumea s-a interesat despre locul in care se pot depune CV-uri, unii chiar au fost la Dumbravita ori la sediul AJOFM, dar informatiile au venit cu taraita. Oficialii AJOFM Maramures au precizat ca nu li s-au comunicat locuri vacante de catre americani, dar ca pana la inceperea productiei acestia au timp sa indeplineasca formalitatile cerute de stat la angajarea de personal. La fabrica de fuselaje urmeaza sa fie angajati 300 de oameni, iar potrivit declaratiilor oficialilor companiei exista deja peste 1.500 de CV-uri depuse.
Investia de la Dumbravita nu a fost afectata de criza mondiala
Firma americana Universal Alloy Corporation investeste 30 milioane de dolari in fabrica de la Dumbravita care va produce fuselaje pentru avioanele Airbus si Boeing. Investitia a continuat in ciuda crizei economice, a informatiilor alarmiste despre perspectivele industriei aviatice, precum si a reducerii numarului de zboruri.
„Piata aerospatiala din intreaga lume este in mare expansiune. Prin acest proiect ne extindem capacitatea de a furniza produse pe piata din Europa prin semnarea contractului cu Airbus, asa cum o facem in America si Asia. Criza mondiala ne-a afectat si pe noi. A inceput in America, apoi in Asia si in Europa. Va fi greu in urmatorii doi ani pentru toti, inclusiv pentru industria aero-spatiala. Acest proiect din Romania pana in acest moment nu a fost afectat de criza financiara, astfel ca programul de investitii este respectat”, a spus presedintele Universal Alloy Corporation US.
Productia la ”fabrica de avioane” din Dumbravita incepe in 2010
Lucrarile la fabrica sunt aproape de final, astfel ca prima presa hidraulica, montata in luna noiembrie 2008, trebuie sa inceapa productia pentru testare si calificare la sfarsitul acestei luni. In luna mai 2009, reprezentantii fabricii au anuntat ca vor fi gata primele monstre, iar in iunie reprezentantii Airbus urmeaza sa le verifice pentru a vedea daca ele corespund cerintelor de securitate si calitate. In luna ianuarie 2010 se spera sa inceapa productia la capacitate maxima.
”Fabrica de avioane” din Dumbravita – pentru ca localnicii asa ii spun – este proiectata pentru a crea parti din fuselaj, sectiuni din zona pasagerilor, iar, potrivit informatiilor oficiale, prin deschiderea fabricii din Maramures, corporatia va putea furniza peste 50% din componentele necesare pentru toate avioanele de pasageri din lume, astfel incat aceasta va fi principalul productator de pe piata mondiala. Decizia de a deschide o noua linie de productie a fost motivata de extinderea parteneriatelor cu Airbus. Prin urmare, pentru onorarea contractelor a fost nevoie de o noua fabrica. Pentru compania americana, investitia din Romania va reduce costurile pieselor de fuselaj pentru avioanele Airbus.
Autoritatile locale nu au tinut pasul cu ritmul de lucru al americanilor
Presedintele Universal Alloy Corporation US, John Ball, a precizat ca i-a fost destul de greu sa lucreze cu romanii pentru ca acestia nu sunt obisnuiti sa munceasca cu marile corporatii americane. „Este putin mai diferit aici in Europa. Ni s-au cerut tot felul de detalii despre investitie, tot felul de avize. Dar nu aceasta a fost problema pentru noi. Dar cred ca autoritatile locale nu sunt obisnuite sa lucreze cu marile corporatii americane, pentru ca noi ne miscam foarte repede, construim foarte repede, dar aprobarile si avizele s-au obtinut intr-un timp mai indelungat”, a spus el.
Nemultumirea omului de afaceri american a fost ca „autoritatile locale si judetene nu s-au tinut de cuvant si inca nu au reusit sa construiasca un drum de acces pana la fabrica, desi au promis acest lucru”. Ball spera ca pana la finalizarea investitiei in Dumbravita sa se amenajeze 1,5 kilometri de drum, precum si podul peste Chechisel, aratand ca „oriunde am deschis fabrici, comunitatea locala ne-a ajutat cat de cat”.
Maramuresul trebuie sa contribuie la investitie cu 800.000 euro
Administratia locala din Dumbravita, reprezentatat de primarul Felician Ciceu, a facut demersuri ca sa primeasca banii pentru amenajarea drumului si podului. „Din pacate, nu ne putem respecta angajamentul pe care ni l-am luat la semnarea contractului de investitie. Trebuia sa construim un drum lung de 1,5 km si un pod peste raul Chechisel ce costa aproximativ 30 miliarde de lei vechi. Din pacate nu avem acesti bani. Speram ca forurile judetene sau Guvernul Romaniei sa ne ajute pentru ca aceasta investitie este una de amploare”, a declarat primarul din Dumbravita.
Inclusiv fostul subprefect de Maramures, Gheorghe Achim, actual inspector guvernamental, s-a implicat in sustinerea cauzei americanilor, mai ales ca el s-a ocupat de acestia inca dinainte ca acestia sa inceapa lucrul la Dumbravita. „Investitia este o adevarata mina de aur pentru comuna. Vor fi create multe locuri de munca, vor venit taxe si impozite la primarie dupa ce fabrica va fi data in functiune. Nu a fost usor sa ii aducem la noi”, a spus Achim, care a precizat ca, desi constributia locala pare mare, trebuie facuta atat pentru respectarea angajamentelor, cat si pentru binele comunitatii din Dumbravita.
CITESTE SI:
Sursa: Vasile Dale