Băimăreanul Gavril Nodiş, de 30 de ani, a fost arestat preventiv miercuri, printr-o sentinţă a Tribunalului Maramureş, după ce a pus în circulaţie mai multe permise auto falsificate. Avocatul său a făcut recurs la Cutea de Apel Cluj, dar nu a dorit să facă vreo declaraţie presei pentru a justifica faptele clientului. Bărbatul mai este cercetat într-un dosar de corupţie, fiind inculpat împreună cu grupul ”Pinczes”. Procurorii l-au acuzat şi atunci şi acum, pentru fals material în înscrisuri oficiale, respectiv trafic de influenţă.
Motivul pentru care Nodiş a ajuns miercuri în faţa judecătorilor are legătură cu taximetristul Viorel Alexandru Hosu arestat în urmă cu două săptămâni şi care, de asemenea, este cercetat pentru vânzarea mai multor permise auto. Procurorii au stabilit că el este furnizorul actelor.
Ancheta a dovedit că, în iunie-august, taximetristul, în vârstă de 44 de ani, i-a cerut lui Nodiş să îi ”rezolve” câteva carnete de conducere. Hosu s-a orientat spre acesta, ştiind că putea să intermedieze afacerea care avea să le aducă un câştig de peste 3.500 euro. Palma a fost bătută, iar Nodiş s-a pus pe treabă. O întreagă familie s-a ales însă cu ”acte” fără valoare de pe urma târgului încheiat cu taximetristul şi cu o pagubă însemnată.
Gavril Nodiş, prin taximetristul-vânzător, le-a eliberat permise fraţilor Rusu, Adrian şi Daniel. Cei doi au plătit câte 800 de euro, iar după o săptămână au primit în schimb două cartoane pe post de permise. Nici unul nu a sesizat că sunt în posesia unor falsuri şi chiar le-au sugerat şi altora să aapeleze la aceeaşi metpdă pentru a dobândi oficial statul de şofer. În august, operaţiunea s-a repetat. Autorii au fost aceeaşi, dar s-au schimbat cumpărătorii, ei fiind cumnata fraţilor Rusu, Rodica Gavriş, şi soţul ei Mihăiţă Rusu. La scurtă vreme, Nodiş a primit o altă comandă, pe numele Gabriel Roman şi Petru Roman, doi maramureşeni aflaţi la lucru în Italia. Bărbatul a realizat doar un singur permis de conducere, pentru care a primit suma de 400 euro.
Primele dubii în legătură cu autencitatea documentelor au apărut spre sfârşitul lunii august, când Daniel Rusu, aflat în Italia, a intrat la bănuieli şi l-a rugat pe unul din fraţii săi să verifice valabilitatea lor. Organele de poliţie au confirmat suspiciunile, iar familia Rusu în momentul în care a aflat că acestea sunt false l-a denunţat pe ”vânzătorul” de carnete auto, în persoana lui Hosu.
Taximetristul, adus în faţa instanţei la 7 septembrie, nu a recunoscut acuzele, dar a dat în vileag afacerea în care era implicat. Astfel s-a ajuns din nou la Gavril Nodiş, care mai are un dosar în cârcă din primăvară. De altfel, acesta este citat la Tribunalul Maramureş pentru ziua de 29 septembrie, când se va judeca celălalt dosar în care figurează ca inculpat.
Băimăreanul a fost trimis în judecată împreună cu Iosif Pinczes, poliţistul Vasile Tiberiu Ungur, Adrian Dan Băcilă, Doru Ovidiu Petrovai, Vasile Marius Covaci şi Florentin Almaş. Grupul este acuzat că, în perioada noiembrie 2004 – ianuarie 2006, a fabricat câteva zeci de permise auto. ”Fabrica” deschisă de aceştia a avut un profit de aproape 80.000 de euro.
Potrivit anchetatorilor, ”Pinczes a pretins direct sau prin intermediari, de la 71 de maramureşeni 51.530 euro şi 98.500.000 lei noi, după ce le-a spus că pe baza relaţiilor pe care le are şi a unor acte de corupţie continue asupra funcţionarilor competenţi, poate rezolva obţinerea de premise de conducere a autovehicolelor, fără susţinerea vreunui examen, ridicarea unor interdicţii de intrare în ţările UE şi chiar obţinerea unor locuri de muncă”.
Clienţii erau racolaţi chiar şi din faţa ghişeelor Permise Auto ori Paşapoarte din cadrul Serviciului Public Comunitar Baia Mare. Iniţial, s-au cumpărat permise de conducere furate, Gavril Nodiş găsind doi falsificatori care să schimbe datele reale. Adrian Dan Băcilă şi Doru Ovidiu Petrovai au învăţat meserie la Timişoara, unde primul era student la Facultatea de Informatică.
In reţea erau şi doi ”figuranţi” – Vasile Marius Covaci şi Florentin Almaş – care discutau la telefon cu beneficiarii spunând că sunt ofiţeri de poliţie şi că actele lor sunt în regulă, dar şi un poliţist adevărat. Agentul şef Vasile Tiberiu Ungur, a fost racolat cât a lucrat la Poliţia Rutieră Baia Mare, dar a continuat să fie colaborator al filierei şi după ce a fost transferat la Formaţiunea de Ordine Publică Baia Mare şi apoi la Poliţia Seini.
Chiar dacă grupul infracţional a fost prezentat în faţa instanţei încă din primăvara, reţeaua a rămas activă, dovadă fiind implicarea lui Nodiş în recentul caz, ceea ce demonstrează că ”fabrica” a rămas deschisă, iar ”patronul” îşi vede mai departe de afaceri.
Sursa: Meda Muntean