Senatul a aprobat, marti, 11 februarie, un proiect de lege initiat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prin care fermierii crescatori de animale carora li s-au imputat subventiile acordate intre 2007-2010 sa fie scutiti de la plata, iar celor care au restituit sumele primite le vor fi dati banii inapoi.
Senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu, membru al Comisiei de agricultura, a declarat ca in baza acestui proiect de lege fermierii crescatori de animale care au fost notificati sa restituie sumele primite de la APIA in perioada 2007-2010 pentru ca au avut datorii la plata taxelor sau impozitelor nu vor mai fi obligati sa le restituie, cei care au restituit vor primi banii inapoi, iar cei carora nu li s-a achitat subventia pentru ca aveau datorii la stat vor primi sumele cuvenite.
Bereanu a explicat ca in perioada 2007-2010 fermierii aveau obligatia sa declare pe propria raspundere ca nu au datorii la stat, iar in urma unui control al Curtii de Conturi s-a constatat ca multi dintre cei care au incasat subventii de la APIA aveau restante la bugetul de stat, in unele cazuri sumele fiind de cativa lei. in aceste conditii, APIA i-a somat pe fermierii care aveau datorii la stat sa le restituie.
El a aratat ca din 2011 nu mai este obligatoriu ca beneficiarii de subventii sa nu aiba datorii catre autoritatile publice intrucat acea masura a fost considerata de Comisia Europeana drept abuziva, fiind impusa de Guvernul din acea perioada.
Bereanu a mentionat ca in aceste conditii a fost necesara adoptarea unei legi prin care sa se stabileasca faptul ca nu se mai recupereaza sumele si penalitatile de intarziere pe care fermierii ar fi trebuit sa le plateasca in urma titlurilor de creanta emise de centrele judetene APIA si dispuse prin deciziile emise de Camerele de Conturi judetene pentru perioada 2007 – 2010. Totodata, prin lege se anuleaza si titlurile de creanta sau notificarile emise de APIA, iar sumele recuperate se restituie.
Proiectul de lege aprobat de Senat mai prevede ca solicitantii care au respectat conditiile cu privire la platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, dar care nu au incasat sumele cuvenite acestor plati urmare a depunerii cererilor aferente, beneficiaza de acestea.
Senatorul Bereanu a aratat ca in judetul Suceava au beneficiat de subventii aproximativ 21.000 de fermieri, crescatori de animale, care au primit, in total, 55,6 milioane de lei in anii 2008, 2009, si 2010, din care o mie de fermieri au fost notificati sa restituie sumele primite pentru ca, la depunerea dosarelor, nu au declarat ca au datorii fata de autoritatile publice.
Senatul este prima camera sesizata in cazul adoptarii acestei legi, votul final urmand sa fie acordat de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Sursa: Mediafax