Persoanele cu dizabilitati din judetul Maramures au dreptul anual de la 6 pana la 12 calatorii gratuite cu mijloacele de transport rutier sau feroviar. Conditia este ca persoanele care pot dovedi cu acte handicapul de care sufera sa ia legatura cu firmele de transport care au incheiat conventii civile cu Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures. Nu numai persoanele cu handicap profita insa de aceasta facilitate, ci au aparut si cetateni care chiar daca nu prezinta dizabilitati s-au gandit ca n-ar strica sa foloseasca biletele.
Anual, persoanele cu gradu doi de handicap beneficiaza de 6 bilete de calatorie pe mijloacele de transport auto sau feroviar. Pentru persoanele incadrate in gradul unu de handicap se acorda 12 cupoane, de aceasta facilitate beneficiind si insotitorii care figureaza in certificatul de handicap.
Conducerea DGASPC Maramures a precizat ca la ora actuala exista conventii cu 12 transportatori care se deplaseaza pe traseele interurbane si care accepta acest mod de calatorie al persoanelor cu dizabilitati. Exista insa si anumite reticente fata de transportul cetatenilor cu handicap.
”Biletele sunt valabile pe orice cursa. Este ca si un bon valoric, de fapt deconteaza transportatorul dupa ce s-a efectuat cursa. Beneficiarul are dreptul sa circule pe orice traseu, de exemplu Baia Mare-Bucuresti, sau Baia Mare- Sighet, iar biletul este decontat de transportator. Este si pe auto, si pe CFR. Biletele sunt decontate de transportatorul care are licente de transport, care are trasee in judet sau in tara, au obligatia sa ia persoana cu handicap care are biletul la el, si legitimatia de calatorie, buletinul si sa-i fie scrise toate datele pe bilet. Am intalnit oarecare reticenta la unii transportatori care ne-au spus ca nu accepta sa transporte persoane cu handicap”, a spus directorul Nicolae Boitor.
Cand vine vorba despre conditiile asigurate persoanelor cu handicap in mijloacele de transport acestea cam lasa de dorit. Legislatia prevede ca pentru persoanele cu handicap locomotor, transportatorii sa asigure cel putin un scaun in masinile unde au acces cei cu dizabilitati. Biletele de calatorie sunt repartizate la nivelul Primariilor de catre reprezentanti ai DGASPC pentru a fi evitate cozile la sediul institutiei.
”Din 2 martie am inceput repartizarea biletelor de transport la nivelul comunitatilor locale. Nu mi-a convenit deloc ca persoanele cu handicap stateau la rand ore intregi la noi la sediu, asteptand sa-si ridice aceste bilete. Am luat legatura cu primariile si am facut o planificare astfel incat reprezentantii nostri se deplaseaza la primarii pentru a distribui aceste bilete. Exista o oarecare reticenta, dar speram ca se va schimba situatia”, a precizat Nicolae Boitor.
Numai ca biletele de calatorie au ajuns sa fie folosite nu numai de persoanele cu handicap, ci si de alte categorii de persoane. Cam 5% din aceste bilete sunt utilizate de alti cetateni decat cei cu dizabilitati.
Conducerea Directiei de Asistenta Sociala a alertat Politia pentru a se face verificari in aceste situatii. ”Din pacate au fost numeroase situatii care ne-au condus la certitudinea ca biletele pentru calatoriile interurbane ale persoanelor cu handicap au fost folosite si de alti cetateni. Am descoperit cand acest bilet se intorcea pentru a fi verificat la Biroul de Prestatii Sociale, iar in baza de date aparea alt nume. In jur de 5% dintre bilete au fost fie falsificate, fie multiplicate, fie folosite de alte persoane. Am sesizat institutiile competente pentru a verifica si pentru a ajunge la o solutie. Anul trecut au fost astfel de cazuri, in primele trei luni”, a subliniat directorul adjunct Bianca Pricop Salajan.
La ora actuala in judetul Maramures exista peste 15.000 de persoane cu handicap, dupa cum au mai declarat reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului.
Sursa: Camelia Tocaci