Vezi VIDEO
Mai multe unitati de invatamant din Baia Mare au renuntat la programele de consultatii de dupa ore, in care elevii din clasele 0 – IV isi faceau temele si isi consolidau notiunile invatate impreuna cu invatatoarea. Asta dupa ce ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca programele after school nu sunt legale. De cealalta parte, parintii sunt nemultumiti ca trebuie sa gaseasca solutii alternative pentru a avea cu cine sa isi lase copiii.
Dupa scandalurile care au avut loc in mai multe scoli din tara, in care au fost implicati profesori care luau bani de la elevi, ministerul Educatiei a decis sa elimine orice suspiciune de coruptie, astfel ca a transmis in teritoriu ca programele de consultatii desfasurate dupa orarul scolar sa intre in legalitate. Solutia ar fi ca fiecare scoala sa aiba o asociatie de parinti cu personalitate juridica, prin intermediul careia sa se realizeze plata invatatorilor care desfasoara astfel de activitati cu elevii.
“Toata problema apare pentru ca nu este o reglementare legala din acest punct de vedere si noi am solicitat unitatilor de invatamant sa gaseasca o formula pentru a intra in legalitate. Unde sunt asociatii ale parintilor constituite cu personalitate juridica, lucrurile sunt simple: preia asociatia de parinti absolut toate responsabilitatile din punct de vedere financiar si atunci banii nu mai trec prin unitatea de invatamant, trece prin asociatia de parinti, care realizeaza o baza contractuala cu prestatorul de servicii educationale, respectiv cu invatatoarea si o plateste pe chitanta”, a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
In Baia Mare, aproximativ 10 unitati scolare desfasoara programe after school cu elevii, insa doar cateva dintre acestea au asociatii de parinti cu personalitate juridica, prin intermediul carora sa se poata intra in legalitate. In cazul celorlalte, s-a luat masura opririi programului, pana la gasirea unor solutii.
“Programul de consultatii de dupa ore a fost scos in urma scandalului mediatic, pentru a nu exista suspiciuni legate de derularea acestui program. Se cauta atat la nivel scolii, cat si la nivelul inspectoratului solutiile care sa ridice cat mai putin semne de intrebare. In momentul in care se vor gasi solutii vom relua acest program. Noi dorim sa il reluam dupa vacanta intersemestriala, dar se cauta solutii care sa fie unitare”, a precizat directorul Scolii Gimnaziale “Dr. Victor Babes” din Baia Mare, Cornelia Temian.
In urma deciziei conducerii institutiilor de invatamant, sute de parinti s-au vazut nevoiti sa gaseasca variante alternative de ingrijire pentru copii in intervalul in care acestia erau la program. “Tare ne incurca, deci de exemplu copiii mei lucreaza de dimineata pana seara. N-au cum sa ingrijeasca, eu am si eu un program si uite asa avem probleme. N-avem ce face, o sa facem cu randul cumva, sa vedem cum o sa reusim, sa putem ingriji de ei”, a spus un bunic.
“Ce pot sa va spun ii ca mi-a spus fetita ca nu se mai face, atata tot. A fost un lucru bun, copiii au invatat si au fost mai bine pregatiti. Oricum, un cadru didactic se ocupa de ei si s-a vazut diferenta”, a povestit o bunica.
“E foarte greu, pentru ca se lucreaza, copiii ies la ora 12, astia mici de I-IV, iar ei, va dati seama, ar trebui sa isi faca temele, pentru ca noi acuma la varsta noastra nu ne pricepem sa le facem. Altfel invata fata de acasa, pentru ca sunt care au conditii, dar sunt care nu au conditii si cu asta au facut foarte rau, pentru faptul ca ei isi faceau temele aici si acasa erau liberi”, a opinat o alta bunica.
Programele de after school au fost demarate la initiativa parintilor in urma cu mai multi ani, pentru ca elevii sa isi poata pregati temele si sa aprofundeze notiunile invatate la clasa intr-un cadru organizat, impreuna cu un cadru didactic specializat.
Sursa: Gabriela Kuhajda