Vezi VIDEO
O femeie din Baita sta de mai bine de noua luni imobilizata la pat, fara sa aiba dreptul la un asistent personal. Membrii comisiei de expertiza a persoanelor adulte cu handicap au incadrat-o pe bolnava intr-un grad grav, insa au decis ca aceasta nu necesita un insotitor permanent. Familia femeii asteapta acum reevaluarea cazului, aratand ca 24 de ore din 24 e nevoie de o persoana care sa stea cu bolnava pentru ca aceasta nu se poate misca din pat, suferind de mai multe afectiuni.
Teodor Cupsa din Baita a renuntat in urma cu noua luni la serviciu pentru a avea grija de soacra sa, care a suferit un accident vascular cerebral. De atunci, Maria Gui, in varsta de 77 de ani, a ramas imobilizata la pat, avand nevoie in permanenta de cineva care sa o ajute. Singurul care putea sa-i fie de ajutor a fost ginerele sau, pentru ca femeia prezinta si o obezitate morbida, pe langa celelalte boli depistate de medici.
„De noua luni stau si ingrijesc de soacra si nu am niciun venit. M-am lasat de serviciu pentru ca cineva trebuie sa o ingrijeasca. Necesita insotitor pentru ca are pampers, trebuie schimbata, trebuie sa-i dam sa manance, sa-i dam medicamentele. 24 de ore din 24 trebuie sa stam cu ea. Din 4 sau din 6 in 6 ore o schimb tot timpul, ziua, noaptea”, a relatat ginerele femeii, Teodor Cupsa.
Lunar, o mare parte din bani se duc pe tratamentul femeii si pe scutece, astfel incat familia Mariei Gui e nevoita sa apeleze frecvent si la sprijinul vecinilor, imprumutand diferite sume de bani. Teodor Cupsa crede ca situatia lor s-ar mai imbunatati daca femeii i s-ar da dreptul la un insotitor. De altfel, maramureseanul nu-si explica de ce comisia de expertiza nu le-a aprobat un insotitor personal, in conditiile in care si reprezentantii acestui for au recunoscut ca femeia sufera de o boala grava.
„Cei de la comisie au facut hartia si au zis ca ne vine raspunsul in trei luni. Nu se aproba, nu are nevoie de ingrijitor, are handicap grav, dar nu are insotitor. Am facut contestatie si la Bucuresti, dar degeaba am facut, pentru ca daca nu s-a aprobat din Baia Mare, nici Bucurestiul n-a aprobat. E greu, foarte greu, cu banii sotiei, de la soacra si bani imprumut de la vecini. Cand luam, ii dam inapoi. Sa vina sa o ingrijeasca altcineva, nu am treaba, dar ati vazut cat e de grea si nu se poate”, a mai spus Teodor Cupsa.
Familia nu-si doreste acum decat ca femeii sa i se aprobe un insotitor personal pentru ca barbatul sa poata beneficia macar de vechime in munca si de un ajutor financiar, astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa se imprumute de la vecini.
„Ce asteptari sa am? Am asteptari sa vina comisia sa constate unde a gresit, sa-mi dea dreptul care mi se cuvine. Sa acorde un asistent personal, sa ma puna in drepturi. Nevasta nu o poate intoarce, ca nu-i asa ca mine. Si eu sunt in varsta si cand o sa cad si eu bolnav, n-am nimic, stau de noua luni acasa”, a explicat Teodor Cupsa.
Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC) spun ca in urma unei cereri de reevaluare depusa de familia Mariei Gui se va face o noua expertiza. „In data de 18 iunie, familia doamnei a depus o cerere de reevaluare, tinand cont de modificarea criteriilor in vederea incadrarii in grad de handicap. Termenul de reevaluare, conform legii, este de 60 de zile. Am discutat cu colegele mele care mi-au spus ca urmeaza sa se deplaseze la domiciliul doamnei si evaluarea se va face la fata locului, in familia doamnei”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Maramures, Augusta Mos.
Oficialii DGASPC spun ca femeia are toate sansele sa obtina aprobare pentru un insotitor personal, pentru ca in luna mai s-a modificat legislatia, iar acum sunt alte criterii de evaluare.
Sursa: Camelia Tocaci