Ziua de 21 martie a fost decretata “ Ziua internationala a Copiilor Strazii “,de catre Federatia Internationala a Comunitatilor Educative in 1998 la Varsovia, ca si recunoastere la nivel mondial a faptului ca exista o categorie de copii care traiesc, muncesc si se expun riscului zilnic fara a avea o casa, un refugiu, un loc de alinare. Din cele aproximativ doua miliarde de copii de pe intregul glob peste 100 milioane traiesc in prezent pe strazi ( Bry Lynas, One Wold Broadcasting Trust ), numarul lor fiind in continua crestere.
Din nefericire, imaginea copiilor strazii a devenit o carte de vizita a Romaniei in Europa . Prezenta lor cotidiana in comunitate, prezenta care pe unii ii revolta iar pe altii ii lasa indiferenti, in aceasta zi ne obliga sa ne aducem aminte ca nu obisnuinta va rezolva problema acestor copii, ci mai degraba responsabilitatea fiecarui membru al comunitatii.
De fapt dorim ca aceasta zi sa readuca in constiinta comunitatii, intr-o alta lumina, responsabilitatea fiecaruia dintre noi asupra respectarii drepturilor fundamentale ale copiilor, fie ei ai nostri sau ai celor ce nu i-au dorit.
Ziua copiilor strazii este un prilej de a demonta atitudinea de pasivitate civica, de a iesi din criza de solutii in care ne aflam . Conceptul de “ Ziua copiilor strazii” a fost o invitatie la reflectie, la capacitatea de intelegere, la autocontrol a celor care au fost mai norocosi in viata. In spatele celor etichetati ( boschetar, aurolac, paduchios, etc ) sunt fiinte cu sentimente, cu sperante cu nevoi si dureri, asemenea tuturor celorlalti, care au fiecare o poveste dureroasa si neascultata, care au nevoie de ajutor material, medical, psihologic.
Responsabilii acestei realitati nu se vad spaland parbrize in intersectii sau cersind in metrou. Nu strada i-a nascut pe acesti copii. Familii dezorganizate caracterizate prin saracie, violenta, alcoolism, lipsa de educatie care nu sunt capabile sa-si protejeze copiii si mai mult de atat ii transforma in victime ale exploatarii economice (ex. cersetorie).
DGSAPC MM va face cunoscut faptul ca, incepand cu data de 15 februarie 2012, in Baia Mare, s-a infiintat Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copii Strazii. Misiunea generala a acestui centru este aceea de a furniza servicii de gazduire, ingrijire, consiliere informala si psihologica, pregatire in vederea reintegrarii familiale si sociale sau luarii unei masuri protective speciala. Aceste lucruri sunt posibile datorita personalului specializat si conditiilor optime oferite de acest centru.
La nivel institutional au fost semnate protocoale cu institutiile abilitate, in speranta diminuarii fenomenului “ Copiii Strazii “.
Pe aceasta cale aducem multumiri Politiei Municipale, Politiei Locale, Jandarmeriei, Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare , din cadrul primariei si nu in ultimul rand Spitalului Judetean de Urgenta “ Constantin Opris “, pentru colaborarea oferita in demersul facut de acesti copii catre normalitate.
Sursa: DGASPC Maramures